2020. szeptember 25.,
péntek, Eufrozina, Kende napja

Elegük lett a francia rendőröknek

Hír TV

2020. június 13., szombat 18:01

A rendőrség tiltása ellenére tartottak tüntetéseket Londonban. A szélső-baloldali és a szélső-jobboldali csoportok egymással és a rendőrökkel is összecsaptak. Párizsban is dulakodtak egymással a tüntetők. Az afroamerikai George Floyd május végi halála miatt meghirdetett megmozdulások egyre erőszakosabbak, és a világ egyre több nagyvárosára terjednek át.

A magukat antirasszistának tartó és a fekete bőrűek elnyomása ellen tiltakozó szélsőbaloldaliak az amerikai faji zavargások mintájára a szobrokat vették célba London belvárosában. Többet már napokkal ezelőtt bedeszkáztak a hatóságok, hogy megelőzzék a festékes támadásokat.

A szélsőjobboldaliak szintén a szobrok miatt vonultak utcára, de egészen más céllal. Azért, mint előre jelezték, hogy megvédjék a brit történelem jelképeit.

A londoni rendőrségnek nem maradt más választása, mint nagy számban alakulatokat vezényelni az utcára. A szélsőséges tüntetőket viszont sem ők, sem a koronavírus fertőzés veszélye nem riasztotta el. A rendőrökkel és a rivális csoportokkal is több helyen összeverekedtek.

Párizs belvárosában is tartottak tüntetést és ott is parázs hangulat alakult ki. A szélsőjobboldaliak által a fehér bőrűek elleni rasszista támadásokra figyelmeztető hatalmas feliratot ellentüntetők próbálták leszaggatni.

Hír TV