2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Elbukott a korrupcióról szóló népszavazás Kolumbiában

A kolumbiaiaknak elegük van az állami korrupcióból, mégsem mentek el elegen szavazni az erről tartott vasárnapi népszavazáson. A referendumon feltett hét kérdés mindegyike ugyanakkor 99 százalékos támogatást kapott a leadott voksok alapján, emiatt még van esély, hogy a parlament elfogad önkorlátozó intézkedéseket.

  • Elbukott a korrupcióról szóló népszavazás Kolumbiában

A korrupcióról kezdeményezett népszavazást a kolumbiai zöld párt két képviselője. Az ellenzéki baloldali és centrista pártok részéről gyorsan támogatást kaptak, de a kormányzó jobboldali Demokratikus Közép pártja nem örült a lépésnek.

A kormánypárti államfő, Ivan Duque taktikusan középre helyezkedett, és támogatta a referendum megrendezését, mondván: döntsön a nép arról, mennyire legyen átlátható a jövőben a kormányzat. „Azért jöttünk el voksolni, mert ezt kívánja a demokrácia. Ez egy fontos nap, mert ma elutasíthatjuk a korrupciót. Kolumbiának egységen el kell utasítania a korrupciót. Ez nem pártpolitika, vagy ideológia kérdése” – mondta kolumbiai elnök.

Az állami korrupció Kolumbia első számú problémája, a statisztikák szerint évente 17 milliárd dollár tűnik el kézen-közön a közpénzekből, a GDP 5 százaléka, amelynek lenne helye a fejlesztésekben.

A népszavazás keretében 7 kérdésben kellett a választóknak dönteniük: többek között arról, hogy csökkentsék-e a képviselők fizetését (ez jelenleg 25-ször magasabb, mint a minimálbér), legyen-e nyilvános a köztisztviselők adóbevallása, vagy legyen-e átláthatóbb szabályozása a közbeszerzéseknek.

A jogszabályok szerint a szavazásra jogosult állampolgárok egyharmadának (mintegy 12 ezer kolumbiainak) kell voksolnia ahhoz, hogy a részvételi küszöböt elérje a referendum. Meglepő módon azonban a társadalmat leginkább zavaró ügyben nem lett meg vasárnap az érvényesség, a népszavazás elbukott.

Téma marad

A korrupció ügye mégis téma marad a kolumbiai kongresszusban, mivel a 7 kérdés mindegyikére igennel szavazott a voksolni elmenők 99 százaléka, vagyis erős igényt fogalmaztak meg az állampolgárok a változásra.

„Az érvénytelenségtől eltekintve, világos az üzenet: a kolumbiaiak nem tolerálják tovább a korrupciót. Több mint 11 millió ember, aki az urnákhoz járult, hangosan megüzenték nekünk: a közpénzek lenyúlásának jelenlegi gyakorlata nem folytatódhat tovább” – jelentette ki Duque.

A korrupcióellenes törvények meghozatala most a parlamenti képviselőkön múlik, éppen azokon, akik korlátozására a jogszabályi változás irányulna.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!