2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Együtt maradhatnak a családok, csak épp őrizetben

Hír TV

2018. június 30., szombat 13:59, frissítve: szombat 14:01

Hónapokra, de akár évekre is őrizetben maradhatnak az Egyesült Államokba érkező illegálisan bevándorló családok. Az amerikai elnök júniusi rendeletével ugyan együtt tartja a határt papírok nélkül átlépő családokat, de őrizetben kell maradniuk a kérelmek teljes kivizsgálásáig. Ez a folyamat pedig hónapokig, egyes esetekben évekig is eltarthat. Az Egyesült Államokban egy, a szüleitől elszakított 2 éves magyar gyermek esetével szemléltették a családok szétszakításának drámáját. Az egyik amerikai hírportál szerint ironikus, hogy pont egy magyar kisgyermeket sújt az amerikai szigorítás, miközben Magyarország is migrációellenes politikát folytat.

Egy hónap után láthatja újra 6 éves lányát egy salvadori halász. A férfit a mexikói–amerikai határon fogták el az amerikai hatóságok, és azonnal elválasztották a kislánytól, anélkül, hogy közölték volna vele, hogy hova viszik a gyereket. Az apát visszatoloncolták Salvadorba, ahonnan elmondása szerint azért menekült el, mert az egyik helyi banda életveszélyesen megfenyegette.

„Az én amerikai álmom itt ért véget. Itt meg kellett állni, számomra már nem létezik. Valahogy máshogy kell megpróbálnunk élni” – fogalmazott a férfi.

A kislány az elmúlt hónapot az arizonai Phoenix egyik menekülttáborában töltötte, és most visszaküldték Salvadorba. Az ország egyike a világ erőszaktól leginkább sújtott államainak, ahonnan évente több ezren próbálnak az Egyesült Államokban menedéket keresni.

Június 21-e óta azonban már nem szakítják szét az amerikai határt illegálisan átlépő családokat. Donald Trump ugyanis engedett a nyomásnak és rendeletben utasította a hatóságokat, hogy ne válasszák el a gyerekeket szüleiktől – a családok egységben mehetnek őrizetbe. Ráadásul a washingtoni igazságügyi minisztérium döntése szerint a bevándorlási kérelem elbírálásának teljes idejére, ami hónapokba, egyes esetekben pedig akár évekbe is telhet.

Az üggyel kapcsolatban írt cikket a Buzzfeed amerikai hírportál, ami címlapján hozta az Egyesült Államok északi határán őrizetbe vett és édesanyjától elválasztott 2 éves magyar kisfiú történetét.

Az írás beszámol arról, hogy Leventét szüleitől 600 kilométerre helyezték el. A gyermek anyját korábban azért körözték az amerikai hatóságok, mert csalással akart tartózkodási engedélyhez jutni. Egy hónapja utazott Kanadába Magyarországról, majd taxival akart átjutni az amerikai határon, amikor megállították őket. A család most abban bízik, hogy legalább a kisfiút visszaküldhetik Magyarországra.

A gyermeket meglátogatta Kumin Ferenc New York-i konzul, aki szerint a körülmények megfelelőek, bár a fiú angoltudás híján nem tud kommunikálni a környezetével, és nem is eszik. A lap szerint ironikus, hogy Donald Trump zéró tolerancia elve a migráció kérdésében pont egy olyan ország állampolgárát sújtja, amelyik egy követ fúj az amerikai elnökkel. Hozzáteszik: a migráció elleni harc a magyar kormány egyik legfontosabb politikai irányvonala.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!