2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Egyszerre romlik és javul a járványhelyzet Európában

Hír TV

2020. június 26., péntek 09:00, frissítve: péntek 12:20

Ismét kijárási korlátozások lépnek életbe a portugál fővárosban és környékén, miután újra megugrott a koronavírussal fertőzöttek száma. António Costa miniszterelnök bejelentése szerint július 1-jétől két hétig megint csak azok hagyhatják majd el a lakóhelyüket, akik munkába járnak, bevásárolni vagy orvoshoz mennek. Olaszországban hullámzó ütem jellemzi a koronavírus okozta járványt, naponta kevesebb mint 300-an kapják el a vírust. Törökországban enyhe csökkenést mutatnak az adatok, de továbbra is napi 1400 felett jár az új fertőzések száma. Világszerte közelít a 9,6 millióhoz a fertőzöttek száma.

Portugáliában július 1-jétől két hétig megint csak azok hagyhatják majd el a lakóhelyüket, akik munkába, bevásárolni vagy orvoshoz mennek.

Emellett tilos lesz ötnél több embernek gyülekeznie.

Lisszabon központja azonban nincs az érintett negyedek között.

Az országban és a lisszaboni agglomerációban jelenleg is érvényben lévő korlátozások mellett további intézkedésekre kívánom felhívni a figyelmet. Három körzetben érvényes a kötelező otthon maradás, vagyis csak kivételes esetekben lehet kimenni az utcára

- magyarázta a portugál kormányfő.

Folyamatosan nyit Franciaország

Franciaország közben folyamatosan nyit. A március 31-én bezárt párizsi Orly repülőtér mostantól újra várja az utasokat. A francia főváros másik légikikötőjéhez a Charles de Gaulle termináljaihoz hasonlóan hőkamerákkal ellenőriznek mindenkit, emellett kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése.

Nincs nagy változás azzal, hogy maszkot kell hordani, mert minden nap szükség van rá. Jó célt szolgál, de remélem, hogy idővel eltűnik, de addig is annál jobb, minél hatékonyabban küzdünk a vírus ellen - mondta ez az éppen Portugáliába utazó francia turista.

Az óvatos nyitás ellenére továbbra is nagy bajban van a francia nemzeti légitársaság. Az Air France és holland szövetségese, hatalmas összegű mentőövet kapott. A francia kormány 7, a holland pedig 3,4 milliárd eurós kölcsönt folyósított.

A hadsereg egységeit is kivezényelték Nápoly mellett

Olaszországban is az államnak kellett beavatkoznia. Egy Nápoly melletti faluba a hadsereg egységeit vezényelték ki, miután megugrott a fertőzöttek száma. A katonák feladata az, hogy ellenőrizzék a szigorú karantén betartását Mondragonéban. A faluban több emeletes házat zártak el a külvilágtól, miután 49 lakó elkapta a koronavírust. Az új betegek többsége bolgár mezőgazdasági vendégmunkás.

Olaszországban hullámzó ütem jellemzi a koronavírus okozta járványt, naponta kevesebb mint 300-an kapják el a vírust, de az újabb gócpontok kialakulásának veszélyére a Nápoly melletti eset is figyelmeztet.

 

Hír TV/MTI

x
Rendkívüli hír