2019. február 17.,
vasárnap, Donát napja

Egyszerre avattak mecsetet és templomot

Hír TV

2019. január 7., hétfő 14:52

Felavatták Egyiptomban a Közel-Kelet legnagyobb keresztény katedrálisát. A kormány új fővárosában ezzel egyszerre egy mecsetet is felavatott. Az idei görög ortodox karácsonyon az ukránok független egyházukat ünneplik.

A görög ortodox karácsonyi éjféli mise Betlehemben, a Születés templomában, amelyet a hagyomány szerint Krisztus születésének helyén emeltek a 4. században. A szertartást II. Teofilosz jeruzsálemi pátriárka vezette. A keleti egyházak két héttel később ünneplik Jézus Krisztus születését, amikor a nyugati keresztény egyházak a vízkeresztet ünneplik.

Az egyiptomi keresztények, a koptok a közel-kelet legnagyobb katedrálisát kapták karácsonyra. Az éjféli misét már az új szentélyben tarthatták meg. A Kairótól 45 kilométerre lévő templom több mint 8 ezer hívő fér el. Az avatáson részt vett Mahmúd Abbász palesztin vezető, és üdvözlő üzenetet küldött a koptoknak Ferenc pápa és Donald Trump amerikai elnök is. Beszédet mondott az egyiptomi államfő is.

„2013-ban templomokat támadtak meg. Amikor megkérdezték a pápát, azt mondta egy ország templomok nélkül jobb, mint a templomok ország nélkül. Sose felejtem el ezt. Ennek az idézetnek több nagyszerű jelentése is van, mindannyiunknak meg kell állnia és gondolkodnia róla. Ez azt jelenti, hogy ha biztonságban őrizzük meg az országainkat, nemcsak helyreállítjuk a károkat, hanem újjáépítjük. 14 új várost építünk mecsetekkel és templomokkal” – jelentette ki Abdel-Fattáh esz-Szíszi.

A koptok számát 15 és 18 millió közé teszik a 100 milliós Egyiptomban. Az iszlamista fegyveresek rendszeresen támadják a közösséget. A templomavatással egyszerre kaptak új mecsetet a muszlimok is.

„Kivételes eseménynek tartom a mait. Példa nélküli az egész iszlám és keresztény történelemben. Soha nem láttam még, nem tudok róla, hogy mecsetet és templomot együtt építettek és egyszerre avattak volna fel, a muszlimok és a keresztények kölcsönös tiszteletének, szeretetének jegyében” – mondta Sejk Ahmed El-Tajjeb, a kairói Al-Azhar mecset és egyetem nagyimámja.

Az épületek helyszíne a Kairótól 45 kilométerre fekvő, Egyiptom új, adminisztratív fővárosában található. A tervek szerint ide költözik át az ország kormánya is. Az új várossal a túlzsúfolt Kairót akarják tehermentesíteni.

Az európai keleti egyházak is most ünneplik a karácsonyt. Szentpéterváron az éjféli misén a hívekkel együtt ünnepelt Vlagyimir Putyin elnök.

Ukrajnában az idei ünnepet az teszi felejthetetlenné, hogy létrejött az önálló, úgynevezett, autokefál ukrán ortodox egyház. Az erről szóló okiratot vasárnap adta át I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka Epifanij metropolitának. A lépést bírálta a az orosz ortodox pátriárka. Kiril püspök szerint a konstantinápolyi vezetőnek nincs joga a kérdésben dönteni. Az ukrán egyház az ország 1991-es függetlenné válása után szakadt ki a moszkvai patriarchátushoz tartozó egyházból, amellyel 1686 óta egységben volt.