2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Egységes uniós álláspontot vétózhat meg Magyarország

Hír TV

2018. május 28., hétfő 13:26

Még mindig nincs megállapodás a brüsszeli külügyminiszteri csúcson az unió és az afrikai országok között a menekültek befogadásáról. Az egyezség célja az lenne, hogy csökkentsék az Európába érkező illegális migrációt.

A megállapodás az uniós tagállamok és 79 másik ország között jönne létre – ez nemcsak az afrikai, hanem a Karib-tengeri és a Csendes-óceáni államokat is érinti. 2000-ben kötötték meg a megállapodást, amit 20 évente újítanak meg. A szabályok szerint 2018 augusztus 18-ig kellene megegyezniük az államoknak a 2020 után időszakról.

A megállapodásban – egyebek mellett – fejlesztési programok szerepelnek, amiket az Európai Unió biztosítana a térségnek. A cél, hogy élhető körülményeket teremtsenek, ezáltal is gátolva az illegális bevándorlást a legális migrációval szemben.

A magyar álláspont szerint a migráció elítélése nem szerepel kellő súllyal ebben a megállapodásban, vagyis nem az a célja, hogy teljes mértékben lezárják az Európai Unió határait. Éppen azért a magyar diplomácia nem támogatja a megállapodást – ahogy erről Szijjártó Péter külügyminiszter múlt héten beszélt.

Ha nem változik a magyar álláspont, akkor nem lesz közös uniós álláspont, ami azt jelenti, hogy az EU nem tudja aláírni ezt a megállapodást. Ezáltal azonban a fejlesztési források sem érkeznek meg az említett régiókba, ami az illegális bevándorlás erősödéséhez vezethet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!