2020. április 6.,
hétfő, Vilmos, Bíborka napja

Egyre többen menekülnek Szíriából

Hír TV

2020. február 18., kedd 15:13

Már több mint 900 ezer ember menekült el Észak-Szíriában a harcok elől. Az ENSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy humanitárius katasztrófa fenyeget a térségben. A szír kormányerők Aleppó tartomány nagy részét visszafoglalták a felkelőktől. Bassar el Aszad elnök azt ígérte, hogy a harcok addig folytatódnak, amíg fel nem szabadítják a közel keleti országot. A szíriai háború diplomácia feszültséget szült Moszkva és Ankara között. Az oroszok a kormányerőket támogatják, a török pedig a felkelők oldalán harcolnak.

Az aleppói győzelmet ünnepelték a szír elnökhöz hű erők. Az emberek fegyvereket és Bassar el Aszad képét emelték a magasba.

A lázadók kezén lévő északnyugat-szíriai Aleppó tartomány nagy részét visszafoglalták Aszad csapatai.

A kormányerők egyetlen nap alatt mintegy 30 települést vontak ellenőrzésük alá orosz harci gépek segítségével. Az Egyesült Államok felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a szír hadsereg támogatásával. Moszkva azonban ezt visszautasította. Az pedig csak tovább bonyolítja a helyzetet, hogy míg az oroszok a kormányerőket támogatják, addig a török a felkelők oldalán harcolnak.

Bassar el Aszad eközben bejelentette: a harcok folytatódnak.

Az egyre hevesebb harcok miatt az emberek menekülnek az idlibi tartományból. Az elmúlt hetekben több mint 900 ezeren kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonukat. Az ENSZ szerint a térségben humanitárius katasztrófa fenyeget.

A mostani menekülthullám, amelynek Idlibben a tanúi vagyunk, a legnagyobb amit Szíriában láttuk a polgárháború 2011-es kezdete óta. Az elmúlt időszakban körülbelül fél millió gyermek menekült el. Sok gyermek vagy a rossz élet körülmények vagy a folyamatos bombázások miatt hal meg 

nyilatkozta Mentsd meg a gyerekeket! szervezet szóvivője

A hideg szél és a havazás pedig csak tovább nehezíti a menekültek helyzetét.

140 család él itt. Borzasztó körülmények vannak itt. Nincs fűtés, nincs melegítő, az éjszaka nagyon hideg. Kicsi gyerekeink vannak, ők szenvednek a leginkább

- mondta ez a szír férfi az egyik menekülttáborban

A 2011 óta tomboló polgárháború eddig több mint 400 ezer ember halálát okozta és 5 és fél millióan menekültek el az országból.

Hír TV