2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Külföld

Egyre többen menekülnek Szíriából

Már több mint 900 ezer ember menekült el Észak-Szíriában a harcok elől. Az ENSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy humanitárius katasztrófa fenyeget a térségben. A szír kormányerők Aleppó tartomány nagy részét visszafoglalták a felkelőktől. Bassar el Aszad elnök azt ígérte, hogy a harcok addig folytatódnak, amíg fel nem szabadítják a közel keleti országot. A szíriai háború diplomácia feszültséget szült Moszkva és Ankara között. Az oroszok a kormányerőket támogatják, a török pedig a felkelők oldalán harcolnak.

  • Egyre többen menekülnek Szíriából

Az aleppói győzelmet ünnepelték a szír elnökhöz hű erők. Az emberek fegyvereket és Bassar el Aszad képét emelték a magasba.

A lázadók kezén lévő északnyugat-szíriai Aleppó tartomány nagy részét visszafoglalták Aszad csapatai.

A kormányerők egyetlen nap alatt mintegy 30 települést vontak ellenőrzésük alá orosz harci gépek segítségével. Az Egyesült Államok felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a szír hadsereg támogatásával. Moszkva azonban ezt visszautasította. Az pedig csak tovább bonyolítja a helyzetet, hogy míg az oroszok a kormányerőket támogatják, addig a török a felkelők oldalán harcolnak.

Bassar el Aszad eközben bejelentette: a harcok folytatódnak.

Az egyre hevesebb harcok miatt az emberek menekülnek az idlibi tartományból. Az elmúlt hetekben több mint 900 ezeren kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonukat. Az ENSZ szerint a térségben humanitárius katasztrófa fenyeget.

A mostani menekülthullám, amelynek Idlibben a tanúi vagyunk, a legnagyobb amit Szíriában láttuk a polgárháború 2011-es kezdete óta. Az elmúlt időszakban körülbelül fél millió gyermek menekült el. Sok gyermek vagy a rossz élet körülmények vagy a folyamatos bombázások miatt hal meg 

nyilatkozta Mentsd meg a gyerekeket! szervezet szóvivője

A hideg szél és a havazás pedig csak tovább nehezíti a menekültek helyzetét.

140 család él itt. Borzasztó körülmények vannak itt. Nincs fűtés, nincs melegítő, az éjszaka nagyon hideg. Kicsi gyerekeink vannak, ők szenvednek a leginkább

- mondta ez a szír férfi az egyik menekülttáborban

A 2011 óta tomboló polgárháború eddig több mint 400 ezer ember halálát okozta és 5 és fél millióan menekültek el az országból.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!