2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Egyre több visszaélésre derül fény az amerikai elnökválasztáson

  • Egyre több visszaélésre derül fény az amerikai elnökválasztáson

Még napokig eltarthat, mire megszámolnak negyedmillió szavazatot Nevadában - jelentették be az ottani hatóságok. Ez az egyike annak az öt államnak, ahol még nincs végeredménye az elnökválasztásnak.

Donald Trump korábban perrel fenyegette meg azokat az államokat, ahol a szavazatok teljes feldolgozottsága előtt hirdettek eredményt.

Egyre több visszaélésről érkezik hír: Arizonában a republikánusoknak olyan tollakat osztogattak, amelynek tintáját a szavazatszámláló gépek nem tudták leolvasni. Michiganben pedig a republikánus megfigyelők nem lehettek jelen a szavazatszámláláskor.

 

Továbbra sincs végeredmény, Trump bírósághoz fordult

Továbbra sem lehet tudni, ki nyerte meg az amerikai elnökválasztást, ráadásul sok a furcsaság a levélszavazatok körül, amelyek Joe Bident segítették előretörni. Donald Trump bírósághoz fordult, és több államban is a szavazatok újraszámlálását kérte. Bár a demokraták jelöltje jobban áll, a republikánus politikusnak van még esélye fordítani.

Bár Donald Trump széke inog, demokrata kihívója sem dőlhet még hátra.

Joe Biden 264 elektori szavazatot tudhat magáénak 2 nappal az amerikai elnökválasztás után, és mindössze 6 voksra van szüksége ahhoz, hogy beköltözhessen a Fehér Házba. Ugyanakkor az újrázni kívánó republikánus politikusnak van még matematikai esélye a győzelemre.

Ahhoz, hogy Trump másodszor is elnök lehessen, meg kell őriznie előnyét 2 államban. Georgiában és Észak-Karolinában, emellett meg kell fordítania Nevadát.

Az is a hivatalban lévő elnöknek kedvezhet, hogy Arizonában még számolják a szavazatokat, Wisconsinban pedig nagyon kicsi a különbség a 2 jelölt között, ráadásul utóbbi államban és Michiganben, illetve Georgiában Trumpék jogorvoslatért bírósághoz fordultak.

Miután 6 államban nyitott a kérdés, a voksolási matematika szerint 78 elektori szavazatból 56-ot kellene megszereznie Trumpnak ahhoz, hogy megfordítsa a helyzetet, de több másik opcióval is győzhet még a republikánus politikus.

További kérdéseket vet fel, és jelentős befolyással lehet a végeredményre, hogy hogyan alakulnak a levélszavazatok, amelyek eddig Joe Bident segítették.

A postai úton történő voksolást végig ellenezte Trump, mert szerinte az alkalmat adhat a csalásra. Több fotó is napvilágot látott, amelyeken kitöltött, aláírt szavazónyomtatványok vannak az út mentén vagy kukába dobva.

A hatóságok egy postai alkalmazottat őrizetbe is vettek, miközben elhajította a voksokat, rá most 5 év börtön várhat. Több hírforrás pedig arról számolt be, hogy egyes településeken több szavazatot számláltak, mint ahányan szavazhattak.

Eközben a 2 jelölt támogatói és a baloldali Black Lives Matter aktivistái egyre türelmetlenebbek. A Soros György által is pénzelt BLM hívei több városban, köztük Washingtonban is utcára vonultak, és kisebb zavargásokat okoztak. A rendőrök teljes készültségben vannak.

New Yorkban szintén megmozdulások voltak. A hatóságok mintegy 100 embert állítottak elő.

A metropoliszban szintén a levélszavazatok körüli botrány váltotta ki a felháborodást. Elemzők szerint az elnökválasztásnak napokig nem lesz végleges eredménye. Ha pedig jogorvoslattal élnek Trumpék, akkor akár hetekbe telhet, mire megtudjuk, ki lesz az ország vezetője.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!