2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Egyre több migráns indul az unió felé

Egyre többen indulnak útnak Törökországból az Európai Unió felé. Az Orosz Védelmi Minisztérium szerint további 130 ezer tart a török-görög határ felé. A Hír TV helyszínen lévő tudósítója arról számol be, hogy a görög határvédelmet folyamatosan erősítik. Az elmúlt napok összecsapásai után kedden csökkent a feszültség az átkelőnél. Cipruson időközben több mint száz migráns kötött ki. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán Ankarában arra kérte Recep Tayyip Erdogan török elnököt, hogy ne támogassa a menekültek további mozgását az Európai Unió határai felé.

  • Egyre több migráns indul az unió felé

Borrell: Erdogan ne támogassa a menekültek mozgását az EU határai felé

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán Ankarában arra kérte Recep Tayyip Erdogan török elnököt, hogy ne támogassa a menekültek további mozgását az Európai Unió határai felé - jelentette a T24 török hírportál. 

Borrell az ankarai repülőtéren azt követően nyilatkozott a sajtónak, hogy Erdogan az államfői palotában fogadta őt és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét.

Borrell azt mondta, hogy "hosszú és hasznos" megbeszélést folytattak a török elnökkel, akivel ugyanakkor azt is közölte, hogy elfogadhatatlan a török-görög határon kialakult jelenlegi helyzet.

A török vezetés múlt csütörtök éjjel rendelte el az ország nyugati határainak megnyitását az Európába vágyó menekültek és migránsok előtt, azt követően, hogy a török hadsereg 36 katonát vesztett légicsapásokban az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban. A török-görög határ szárazföldi szakaszán az utóbbi napokban tízezrek torlódtak fel, miután Athén megerősítette a határ védelmét.

Borrell bejelentette egyúttal, hogy Brüsszel egy 170 millió eurós (mintegy 57 milliárd forint) csomag keretében további humanitárius segélyt nyújt a legkiszolgáltatottabb szíriai emberek számára, azon belül is 60 millió euró értékben kifejezetten az északnyugati Idlíb tartományban dúló harcok érintettjeinek.

Borrell kedden érkezett Ankarába, és mások mellett Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos kísérte el a kétnapos hivatalos útra. A látogatás fő témái a migrációs válság és a szíriai Idlíbben uralkodó humanitárius állapotok voltak. A küldöttség kedden a török belügyminiszterrel és a védelmi miniszterrel tárgyalt, szerdán pedig a külügyminiszterrel, az alelnökkel folytatott eszmecserét. Borrell végül Charles Michel oldalán Erdogannal és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel külön is egyeztetett.  

Cavusoglu szerdán hivatalos Twitter-fiókján azt írta:

közölte Borrell-lel, hogy az Európai Unió nem tartotta be az ígéreteit, hogy Törökország "ezt a súlyos terhet" egyedül már nem vállalja magára, és hogy régóta eljött az ideje az unió felelősségvállalásának.

Borrell egy későbbi mikroblog-bejegyzésében aláhúzta: az EU-nak és Törökországnak együtt kell működnie annak érdekében, hogy szembe tudjon nézni a közös kihívásokkal, és megoldásokat találjon. Törökország egyoldalú lépései akadályozzák a bizalmi viszony javítását, amelyre ma nagyobb szükség van, mint valaha - hívta fel a figyelmet Borrell, hozzátéve, hogy emberi életeket nem lehet kockára tenni.

Az ENSZ adatai szerint a szíriai kormányerők és az ellenzéki fegyveresek összecsapásai következtében az utóbbi három hónapban csaknem 950 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát Idlíbben. A világszervezet szerint a helyzet válság humanitárius katasztrófával fenyeget.

Damaszkusz csapatait Oroszország és Irán támogatja, míg Törökország az úgynevezett mérsékelt felkelők oldalán áll.

Uniós biztos: Az EU elsődleges feladata a rend biztosítása a külső határokon

A Görögországban jelentkező rendkívüli körülmények között az Európai Unió elsődleges feladata a rend biztosítása a külső határokon - jelentette ki Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos Brüsszelben, az Európai Bizottság görögországi migrációs helyzet okán tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján szerdán. 

Szkínász aláhúzta, az uniós külső határa védelmének nehéz feladata nemcsak Görögországot terheli, az egész Európa felelőssége.

"Egyértelműen meg kell mutatnunk, hogy az Európai Unió minden erejével és támogatásával a migrációs nyomásnak kitett tagállamok mögött áll"

- fogalmazott.

A biztos arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság azonnali lépéseket tesz Görögország megsegítésére. Egyebek mellett arról döntött, hogy 700 millió eurós (mintegy 231 milliárd forint) pénzügyi támogatás nyújt Görögországnak. Ebből 350 millió euró azonnal rendelkezésre áll a határőrizet és a megnövekedett migrációs nyomással összefüggő feladatok támogatására, különös tekintettel az elszállásolásokra, a nemzetközi védelemre nem jogosultak önkéntes visszatérésének finanszírozására, valamint az egészségügyi és biztonsági vizsgálatokhoz szükséges infrastruktúra felállítására és működtetésére.

Elmondta, az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) Athén kérésére gyorsreagálású határmenti beavatkozást kezd válaszul az egyre súlyosbodó migrációs nyomásra. A megbízatáshoz az uniós tagállamok egyebek mellett eszközfelajánlásokkal járulnak hozzá. A Frontex emellett koordinálni fogja azt a programot, amely azoknak a gyors visszaküldését célozza Görögországból származó származási országaikba, akiknek menedékkérelmét elutasították.

A tagállamok továbbá az unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül orvosokat, valamint egészségügyi felszereléseket, sátrakat, takarókat és egyéb szükséges eszközöket küldenek a helyszínre - közölte.

Ylva Johansson belügyekért felelős biztos a sajtótájékoztatón azt mondta,

a rendkívüli intézkedések célja annak biztosítása, hogy az uniós egészét érintő rövid távú politikai válság ne váljon hosszú távú humanitárius válsággá.

"Ki kell tartani értékeink mellett, ugyanakkor strukturális megoldásokat kell találnunk a hosszan tartó problémákra. Ezért arra kérem a tagállamokat, hogy mutassanak szolidaritást Görögországgal, és egyidejűleg segítsék a görög szigetekre kísérő nélküli érkező kiskorúakat" - fogalmazott.

Sürgős fellépésre van szükség Görögország szárazföldi és tengeri határain egyaránt felvetődő azonnali kihívások kezelése, valamint nyomon kell követni a migráció Bulgáriában és Cipruson jelentkező fejleményeit is - mondta.

Fontosnak nevezte tovább erősíteni a partnerországokkal, köztük a Nyugat-Balkán országaival folytatott regionális és operatív együttműködést, valamint határozott lépések megtételét a csempészet elleni küzdelem fokozása érdekében.

Bejelentette továbbá, annak okán, hogy a migrációval összefüggésben strukturális és fenntartható megoldásokra van szükség az egész unióra vonatkozóan, az Európai Bizottság hamarosan javaslatot terjeszt elő egy új migrációs és menekültügyi paktumra.

Több mint száz migráns kötött ki Cipruson

Százegy, többségében szíriai származású illegális bevándorló kötött ki kedd este Ciprus keleti partvidékén egy bárkával - közölte a ciprusi rendőrség. A hatóságok őrizetbe vettek egy 22 éves szíriait, akit emberkereskedelemmel gyanúsítanak. 

A férfi szerdán megjelent a paralimini bíróság előtt, amely elrendelte előzetes letartóztatását. Azzal vádolják, hogy ő segített a migránsoknak illegálisan eljutni Ciprusra - mondta el egy rendőrségi szóvivő.

A migránsok csoportjában 43 gyermek és 14 nő is volt, a nők közül négyen várandósak. Bárkájukat a partoktól öt tengeri mérföldre vették észre a hatóságok, majd egy halásztelepülés kikötőjébe kísérték.

Petros Zeniou rendőrfőnök tájékoztatott, hogy a migránsokat tesztelték az új koronavírusra, mielőtt partra szállították volna őket. Az emberek többsége az ostrom alatt álló Idlíb és Aleppó tartományból érkezett. Zeniou úgy tudja, hogy hajójuk a törökországi Mersinből indult útnak, és továbbiak várhatóak a napokban.

"Ciprus kezd alámerülni a menekültek és gazdasági bevándorlók terhétől. Nem fogadhatunk többet, egész egyszerűen azért, mert nincsenek megfelelő létesítményeink az elszállásolásukra"

- hangsúlyozta Nikosz Núrisz ciprusi belügyminiszter.

Azt mondta, hogy az idén eddig 859 illegális bevándorló érkezett a szigetre, ebből 349-en az utóbbi hat napban. A tárcavezető kiemelte: ez az első eset, hogy az érkezők 80 százaléka olyan afrikai országból érkezett, ahol nincs háború, sem egyéb fegyveres konfliktus.

A Hszinhua kínai hírügynökség értesülése szerint vasárnap óta mintegy 220 - afrikai és ázsiai országokból származó -, többnyire gazdasági bevándorló jutott át a Ciprusi Köztársaságba az északon 1983-ban önhatalmúlag kikiáltott, csak Ankara által elismert "Észak-ciprusi Török Köztársaság" területéről.

Núrisz arról is beszélt, hogy véleménye szerint az Európai Uniónak új bevándorlási politikára van szüksége a terhek elosztása végett. Mint mondta, ezt fogja szorgalmazni az uniós tagországok belügyminisztereinek jövő heti brüsszeli tanácskozásán.

Ciprus augusztusban azt kérte az európai uniós tagállamoktól: fogadjanak be ötezret a szigetre érkezett migránsok közül, csökkentve ezzel az alig egymillió lakosú országra háruló aránytalan terheket.

Egyre többen próbálnak bejutni az unióba

Kígyózó sorokban egymást lökdösve próbálnak feljutni a buszokra Isztambulban. A bevándorlók ezrei a Török-Görög határra akarnak menni, hogy bejussanak az unió területére.

Sokan taxikkal jutnak el az átkelőkig, akinek pedig kevesebb pénze van az utazásra, az lovas kocsival indul el. Ezeken a felvételeken az látható, hogy a migránsokat egy erdő mellett teszik ki. A videót egy görög katona tette közzé, aki szerint szervezetten szállítják az illegális bevándorlókat a határhoz.

Miután az átkelőt a görög határőrök védik, a menedékkérők illegálisan próbálnak bejutni a hellén államba.

A Hír TV helyszínen lévő tudósítója arról számol be, hogy a görög határvédelmet folyamatosan erősítik.

Az elmúlt napokban az illegális bevándorlók többször rátámadtak a görög határőrökre, akik válaszul könnygázt és vízágyút vettek be. A törökök azzal vádolják a görögöket, hogy több menekültet is megöltek. A görögök szerint ez csak egy török propagandafogás.

A határnál lévő több ezer menedékkérő azt mondja: ők addig tapodtat nem mozdulnak, amíg tovább nem engedik őket az Európai Unióba.

Az Európai Unió vezető politikusai felkeresték az újabb migránsválság helyszínét, és arról beszéltek, hogy együttes erővel kell megvédeni az unió külső határait. Azt ígérték, hogy minden szükséges támogatást megkap Athén Brüsszeltől. 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!