2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Egyre több afrikai országban terjed a vírus

Bár az új típusú koronavírus kezdetben csak lassan terjedt Afrikában, mostanra a kontinens 54 államából 42-ben bukkant fel 1100 megerősített esettel. Több ország szigorú utazási korlátozásokat vezetett be.

  • Egyre több afrikai országban terjed a vírus

A nap folyamán Ruanda és Tunézia kijárási tilalmat rendelt el, utasítva az embereket, hogy a létszükségleti okokat leszámítva ne hagyják el otthonaikat.

Kenyában betiltották a tömegrendezvényeket, a nyilvános istentiszteleteket azonban meg lehet tartani azzal a feltétellel, hogy a híveknek biztosítják a kézmosás vagy a kézfertőtlenítés lehetőségét.

Afrika legnépesebb államában, a 190 millió lakosú Nigériában alig három hete jelent meg a vírus, a fertőzöttek száma időközben 22-re nőtt. A nyugat-afrikai állam szombattól már nem fogad nemzetközi légijáratokat.

Az Ethiopian Airlines etióp és a South African Airways dél-afrikai légitársaságok bejelentették, hogy törlik számos nemzetközi járatukat.

A dubaji székhelyű Emirates légitársaság vasárnap szintén közölte, hogy március 25-tol felfüggeszti utasszállító légijáratait, a teherszállító járatait azonban változatlanul működteti. "Olyan helyzetbe kerültünk, hogy nem tarthatjuk fenn az utasszállítási szolgáltatásunkat, amíg az országok újra nem nyitják határaikat és visszatér az utazás iránti bizalom" - hangsúlyozta Sejk Ahmed bin Szaid al-Maktúm vezérigazgató közleményében.

Omán vasárnaptól betiltotta a tömegrendezvényeket, korlátozta a hivatalokban dolgozók számát és bezáratta a valutaváltó üzleteket.

Kuvait szombaton rendelt el részleges kijárási tilalmat, két héttel meghosszabbítva a korábban bevezetett munkaszünetet. A Reuters hírügynökség szemtanúk beszámolóira hivatkozva úgy tudja, az emírség egyes élelmiszerüzleteibe egyszerre legfeljebb 50 embert engednek be.

Katarban, ahol a legtöbb fertőzést vendégmunkásoknál mutatták ki, szintén betiltotta a tömegrendezvényeket, és ellenőrzőpontok létesítésével kényszerítik ki a bevezetett korlátozásokat.

Mohammed Abdelali, a szaúdi egészségügyi minisztérium szóvivője szerint az utóbbi 24 órában 119-cel 511-re emelkedett a fertőzöttek száma. 72-en közülük török állampolgárok, akik Mekkai zarándoklatuk során lettek elkülönítve. Országosan több mint négyezren vannak karanténban - tette hozzá Abdelali.

Az Öböl Menti Együttműködési Tanács országaiból (Bahrein, Kuvait, Omán, Katar, Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia) Szaúd-Arábiából jelentették eddig a legtöbb megbetegedést. A regionális együttműködéshez tartozó tagországokból eddig összesen több mint 1700 megbetegedést és négy halálesetet jelentettek.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!