2020. május 27.,
szerda, Hella napja

Egyre szigorúbb korlátozásokat vezetnek be Ázsia-szerte, és a WHO szerint messze még a járvány vége

MTI

2020. március 31., kedd 13:54

Egyre szigorúbb korlátozásokat vezetnek be az ázsiai országok az új koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a korlátozások ellenére messze még a járvány vége a térségben.

Kaszai Takesi, a WHO nyugat-csendes-óceáni térségével foglalkozó részlegének vezetője szerint a jelenlegi intézkedések csak arra jók, hogy az országok időt nyerjenek a nagyarányú tömeges fertőzésekre való felkészüléshez. Aláhúzta: a kockázat a világjárvány megszűnéséig fennmarad.

"A járványnak nincs vége az ázsiai és csendes-óceáni térségben" - figyelmeztetett a tisztségviselő. "Ez egy hosszútávú küzdelem lesz, nem lankadhat a védelmünk" - mondta.

Kaszai szerint nem nyugodhatnak meg azok az országok sem, ahol csökken az esetek száma, mert előfordulhat, hogy a vírus később újult erővel támad.

A Világbank keddi jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kelet-ázsiai és a csendes-óceáni térség országai recesszióra számíthatnak. A nemzetközi pénzintézet szerint jelentős gazdasági visszaesés várható abban a térségben, amely a járvány előtt a világ egyik legdinamikusabban fejlődő régiója volt. A legnagyobb kárt azok az országok szenvedhetik el, amelyek betegségmegelőző rendszere gyenge, illetve túlságosan erősen támaszkodnak a kereskedelemre és a turizmusra.

Az indonéziai kormány úgy döntött, hogy teljesen kitiltja a külföldieket az országból a fertőzések terjedését megfékezendő - közölte a külügyminisztérium. A tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek kivételt képeznek a tilalom alól, és a diplomáciai látogatásokra sem vonatkozik az intézkedés. A kabinet egyúttal szigorúbb ellenőrzésnek veti alá az országba visszatérő indonéziai állampolgárokat. Indonéziában 1414 a fertőzöttek és 122 a halálos áldozatok száma.

Vietnamban 15 napra kijárási korlátozásokat vezetnek be - számolt be Nguyen Xuan Phuc miniszterelnök. Arra kérte a lakosokat, hogy április 1-jétől maradjanak otthon, és csak bevásárláskor, illetve rendkívüli esetben hagyják el lakhelyüket, és ekkor is tartsák a legalább kétméteres távolságot egymástól. Az országban 204 koronavírusos esetet regisztráltak.

Mianmarban életét vesztette az első koronavírusos beteg, egy 69 éves rákos férfi. Egy hónapot töltött Ausztráliában egészségügyi kezelés miatt, és Szingapúron keresztül tért vissza hazájába. Az 54 milliós Mianmarban eddig alig több, mint 500 embert teszteltek, közülük 14 szervezetében mutatták ki a vírust. Szakértők szerint az ország egészségügyi rendszere nincs felkészülve egy nagyobb járványra.

Dél-Koreában újra 100 fölé emelkedett az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma: hétfőn 125 új esetre derült fény - közölték a helyi egészségügyi hatóságok. Az országban 9786 a fertőzöttek és 162 a halálos áldozatok száma, egyre többen hurcolják be külföldről a vírust. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében a külföldről érkezőkre kéthetes karantén várhat. Az egészségügyi minisztérium figyelmeztetett, hogy Dél-Koreában második hullámra kerülhet sor, ha nem tartják be a biztonsági óvintézkedéseket és nem fogadják meg a társadalmi távolságtartásra vonatkozó rendelkezéseket.

Japán 49 országra terjesztette ki a legmagasabb szintű utazási figyelmeztetést, köztük az Egyesült Államokra, Kanadára, Nagy-Britanniára, Kínára és Dél-Koreára. A kormány azt kérte a japánoktól, hogy ne keressék fel azokat az országokat, ahol ugrásszerű növekedésnek indult a koronavírusos esetek száma. Az ezekből az országokból érkező utazókat a reptereken tesztelik, és kéthetes karantén vár rájuk. A szigetországban 1953 fertőzöttet és 56 halálesetet regisztráltak.

Indiában a védőfelszerelések hiánya miatt egyes térségekben arra kényszerülnek az orvosok, hogy esőkabátban és bukósisakban lássák el a betegeket - számolt be a Reuters hírügynökség. Narendra Modi indiai miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy India igyekszik helyi termelésből, illetve kínai és dél-koreai importból fedezni a hiányt. Az országban eddig 1251 fertőzöttről és 32 halálos áldozatról tudni.

Thaiföldön 1651-re nőtt a koronavírus fertőzöttjeinek és 10-re a halálos áldozatainak száma. Az első esetet januárban jelentették az országból.

MTI