2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Egyre nehezebb a menekültek helyzete

Hír TV

2018. január 13., szombat 21:43, frissítve: szombat 22:34

Az ENSZ daruval osztott segélyszállítmányokat a szíriai menekülteknek a jordániai határon keresztül. Az ammáni kormány egy terrortámadás miatt lezárta a határt, ezért volt szükség az emelőszerkezetre. Közben a görög szigeteken lévő menekülttáborokban egyre rosszabb a helyzet.

Egy hetvenméteres daru emelte át az ENSZ segélyszállítmányait Jordániából Szíriába a két ország határán. A szíriai oldalon táborban élő több mint hetvenezer menekült között osztják majd szét az élelmiszert, ruhát, matracokat és mobil tűzhelyeket tartalmazó csomagokat. A jordán kormány egy terrortámadás miatt 2016 nyarán lezárta a határt, azóta a segélyszervezetek nem tudják közvetlenül elérni a szíriai tábort. A segélyszállítmányok hónapok óta állnak.

„Ahogy láthatják, sürgősen próbáljuk eljuttatni a segélyt a tábor lakóinak. Tavaly ramadán óta nem kaptak semmit, tudjuk, hogy nagyon-nagyon nehéz helyzetben vannak” – mondta Anders Pedersen, az ENSZ segélykoordinátora.

A görögországi Szamosz szigeten mintegy háromezer menedékérő tartózkodik, pedig hivatalosan csak hétszáz embernek van hely. Az athéni kormány elkezdte átszállítani olyan táborokba a beteg, várandós, illetve kisgyerekes menedékkérőket, ahol jobbak a körülmények.

„Az anyám beteg, nem tudok itt élni, olyan rossz a helyzet” – nyilatkozta egy afgán férfi.

Mintegy tizenötezer menedékkérő várakozik a görög szigeteken, hogy a hatóságok elbírálják a kérelmüket, ami akár tíz hónapig is tarthat. Az országban csak azután mozoghatnak szabadon, ha menedékjogot kaptak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!