2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Egyre messzebb Nyugat: Orbán a keleti nyitás politikáját követi

Hír TV

2017. december 4., hétfő 08:11, frissítve: hétfő 08:23

A Belgrád–Budapest-vasútvonal korszerűsítésével és a keleti nyitással foglalkozik a tekintélyes Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Az oligarchák hatalmának megdöntésére és a középosztály diktatúrájának megteremtésére szólított fel az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó. Külföldi lapszemle.

Messze és egyre messzebb Nyugat felé címmel közölte Stephan Löwenstein írását a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, amiben a Belgrád–Budapest-vasútvonal korszerűsítésével, valamint Kína és a kelet-közép-európai térség 16 országának budapesti csúcstalálkozójával foglalkozik a szerző. Löwenstein úgy véli, hogy Orbán Viktor számára többről van szó, mint egy vasúti pálya felújítása, a magyar kormányfő már 2010 óta a keleti nyitás politikáját követi, és joggal hangsúlyozza, hogy országa a visegrádi államok körében egyértelműen az első helyen áll a Kínával folytatott kereskedelmet illetően. A budapesti csúcstalálkozóval összefüggésben kiemelte: egyelőre még csak spekulálni lehet arról, vajon Peking céljai között szerepel-e az Európai Unió megosztása vagy gyengítése, de már vannak arra utaló jelek, hogy a Kínával szorosan együttműködő országok hajlandóak a pekingi vezetés érdekeinek megfelelően eljárni.

A legfrissebb felmérés szerint a britek jelentős relatív többsége tart a brit EU-tagság megszűnésének következményeitől, és a választók fele népszavazást szeretne a kilépés feltételrendszeréről szóló majdani megállapodásról. A felmérésről az Independent számolt be. A megkérdezettek 35 százaléka fél attól, hogy a brexit, vagyis Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése után személyes anyagi helyzete rosszabbra fordul, és csak 14 százalékuk bízott abban, hogy jobb pénzügyi helyzetbe kerül. Arra a kérdésre, hogy általánosságban miként viszonyulnak a brexithez, a válaszadók 30 százaléka mondta azt, hogy izgatottan várja Nagy-Britannia kilépését az unióból, 41 százalék ugyanakkor félelemmel tekint az EU-tagság utáni időszakra.

Az oligarchák hatalmának megdöntésére és a középosztály diktatúrájának megteremtésére szólított fel Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó és egykori grúz elnök az orosz Tass tudósítása szerint. A hontalan politikus Kijevben, az általa Ukrajnában alapított Új Erők Mozgalma nevű párt demonstrációján beszélt, és rámutatott arra, hogy a jövő héten plenáris ülést tart az ukrán parlament, ez idő alatt követeli, hogy fogadjanak el törvényt az államfő impeachment eljárással való leváltásáról. A politikus azzal fenyegetőzött, hogyha ezt a törvényhozás nem teszi meg, a jövő hét végén újra több ezer híve vonul utcára, és elzárják a Majdanról, azaz a Függetlenség teréről az elnöki hivatal felé vezető utat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!