2018. december 16.,
vasárnap, Etelka, Aletta napja

Egyre jobban durvulnak a sárgamellényes tüntetések

Hír TV

2018. december 8., szombat 17:26, frissítve: szombat 21:04

Vízágyúval és könnygázzal fékezik meg a tüntetőket Párizsban a rendőrök. A francia főváros utcáin több mint 8 ezer sárgamellényes gyűlt össze és csaknem ugyanennyi rendőrt vezényeltek az utcákra. A Sárgamellényes Mozgalom már a negyedik hétvégére hívta össze a demonstrációt, annak ellenére sem hagynak fel a tiltakozásokkal, hogy a francia elnök a héten bejelentette, mégsem emelik az üzemanyagadót – ezzel teljesítve a tüntetők kérését. A tiltakozóakció mára kormányellenes tüntetéssé alakult át. Párizson kívül Toulouse-ban és Brodeaux-ban és Marseille-ban is zavargások voltak.

Egyre durvulnak a párizsi kormányellenes tüntetések. A francia fővárosban szombaton ismét ezrek gyűltek össze, hogy tüntessenek a magas megélhetési költségek ellen. A korábbi hétvégék tapasztalataiból kiindulva több mint 8 ezer rendőrt vezényeltek Párizsba, a belügyminiszter személyesen beszélt velük, de a tüntetőkhöz is szólt.

„Minden sárgamellényest felszólítok arra, hogy aki politikai üzenetet akar küldeni, ne keveredjen a huligánokkal. A huligánok csak azért erősek, mert sárgamellényesnek álcázzák magukat, és közöttük állnak. Azután vannak a radikalizálódott sárgamellényesek is. De az erőszak soha nem tartozik a tüntetéshez” – mondta Cristophe Castaner.

A Champs-Elysées környéki üzletek kirakatait és ablakait elővigyázatosságból bedeszkázták. Az eredetileg az üzemanyagadó-emelés ellen szerveződött mozgalom mára túlnőtt az eredeti elképzeléseken, az erőszakot azonban a magukat valódi sárgamellényeseknek tartó demonstrálók is elítélik. A felmérések szerint a november 17. óta tüntető Sárgamellényes Mozgalmat a franciák kétharmada még mindig támogatja, bár az elmúlt napokban csökkent a népszerűségük.

„Akik itt vannak, azoknak a 99 százaléka nem azért jött ide, hogy betörjön dolgokat, azok csak egy kis csoport, akiknek semmi köze a Sárgamellényes Mozgalomhoz, vagy azokhoz, akik csatlakoztak a mozgalomhoz. Ez egy apró kisebbség, akik nagyon elveszettek, nehéz időket élnek, és nem csoda, hogy elvesztették a fejüket, és összetörnek mindent” – mondta egy tüntető.

A tüntetést annak ellenére hirdette meg az úgynevezett Sárgamellényes Mozgalom, hogy a héten a kormány eleget tett a legfőbb követelésüknek, és eltörölte a jövőre tervezett üzemanyagadó emelést. A tömeg azonban most már a francia elnök távozását követeli.

„A gyerekeink jövője miatt vagyunk itt, meg a szüleink, a nagyszüleink miatt, mert sokan közülük még mindig nehezen élnek. Dolgoznak, 35 órát egy héten, és 1200 eurót keresnek, alig van hely, ahol lakjanak, és ha van is, akkor is nagyon rossz körülmények között. A helyzet egyre válságosabb. Mi vagyunk a fiatal nemzedék, szeretnénk a munkaerőpiacra belépni, de minden olyan bizonytalan, még rendes szerződésekkel is, már semmiben sem lehetünk biztosak” – mondta egy férfi, aki az egyik vidéki városból utazott Párizsba.

A franciaországi tüntetésekre a török elnök is reagált. Recep Tayyip Erdogan szerint a migránsellenes Európának először saját problémáit kell megtanulnia kezelni.

„Mi ellenezzük azt a káoszt, amit a tüntetők és az erőszakot ellenük indokolatlanul használó rendőrök okoznak. De ez a kép azt mutatja, hogy Európa megbukott ezen a demokrácia, az emberi jogok és a szabadság vizsgáján. A migránsok és a muszlimok elleni gyűlölet gerjesztői most saját csapdájukba estek” – mondta.

A francia vidéki városokban békésebben vonultak a tüntetők mint Párizsban, Lyonban például a sárgamellényesek csatlakoztak a klímaváltozás miatt összehívott figyelemfelkeltő felvonuláshoz is.

A francia belügyminiszter beszámolója szerint országszerte 125 ezren demonstráltak, csaknem 120 sérült van és több mint 1400 embert előállítottak.

(Kezdőkép: twitter.com/CivWatch)