2019. december 11.,
szerda, Árpád napja

Egyfősre csökkent a brit kormánypárt parlamenti többsége

2019. augusztus 2., péntek 12:24

Egyfősre csökkent a brit kormánypárt többsége a londoni parlament alsóházában. Egy walesi időközi választáson az Európa párti Liberális Demokraták jelöltje győzött. Ez megnehezítheti az alig több mint egy hete hivatalban lévő miniszterelnök, Boris Johnson munkáját.

Időközi választást tartottak csütörtökön a walesi Brecon és Radnorshire körzetben. Azért volt szükség a voksolásra, mert a körzet eddigi eddigi, kormánypárti képviselője, Chris Davies korrupciós ügybe keveredett. Azzal vádolják, hogy hamis költségtérítési elszámolást nyújtott be. A visszahívását célzó petíciót 18 ezren írták alá a körzetben.

Ezek után a Konzervatív Párt mégis őt indította újra, mert úgy gondolják nem szándékosan követett el visszaélést. Esélyes jelöltnek számított, mégis az Európa párti Liberális Demokraták jelöltje győzött.

Amikor megérkezek a Westminsterbe, az önök parlamenti képviselőjeként a legelső dolgom az lesz, hogy bárhol is bujkál, megkeresem Boris Johnsont és a szemébe mondom, hogy fejezze be a jövőnkkel való játszadozását, felejtse el a megállapodás nélküli Brexitet - mondta első nyilatkozatában a Liberális Demokraták legújabb képviselője, Jane Dodds.

Kijelentésével arra utalt, hogy a július 24. óta hivatalban lévő új kormányfő eltökélt amellett, hogy az Egyesült Királyság mindenképpen kilép az Európai Unióból a Brexit jelenleg érvényes határidőig, október 31-ig.

A walesi időközi választás eredménye komoly következményekkel járhat Boris Johnson számára. Még a miniszterelnöki széke is veszélybe kerülhet.

A kormányzó Konzervatív Pártnak és szövetségesének, az észak-írországi Demokratikus Unionista Pártnak egyetlen főre apadt a többsége parlament alsó házában. Vagyis ha csak egyetlen kormánypárti képviselő Boris Johnson ellen fordul a sorsdöntő kérdésekben, például egy bizalmi szavazáson, az akár Johnson leváltásához is vezethet.

HírTV