2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Egyelőre nem fordul Magyarország miatt bírósághoz Brüsszel

Hír TV

2017. november 16., csütörtök 12:45, frissítve: csütörtök 14:07

Tovább folyik a Magyarországgal szembeni uniós kötelezettségszegési eljárás a menekültek befogadásának megtagadása miatt, azonban Brüsszel egyelőre nem fordul az Európai Bírósághoz. Közben az illegális bevándorlók száma az idén jelentősen csökkent a tavalyihoz képest. Az Európai Bizottság szerint így már kezelhetővé vált a helyzet.

„Már szabályozott keretek között tudjuk kezelni a migrációt” – jelentette be az Európai Bizottság illetékes biztosa, miután a legfrissebb adatok ismeretessé váltak. Tavalyhoz képest sokkal kevesebben érik el az európai uniós határokat, ezzel párhuzamosan egyre több pénzt költ az EU a kiváltó okok kezelésére. A török táborokban élő menekültek részére elkülönített, hárommilliárd eurós keretet ebben az évben teljes egészében lekötik, Afrika belső részén pedig kétmilliárd eurót fordítottak az életkörülmények javítására.

„Ma megismertetjük önökkel azt a tartós előrehaladást, amelyet a migráció kezelésében tettünk valamennyi fronton. A legfontosabb migrációs útvonalak mentén az összes illegális határátlépő száma 63 százalékkal csökkent a múlt évhez képest, vagyis fokozatosan magunk mögött hagyjuk a válsághelyzetet. De ez nem jelenti azt, hogy önelégültnek kell lennünk, vagy hogy a munkánknak vége” – emelte ki Dimitrisz Avramopulosz.

A biztos elégedett volt azzal is, hogy a tagállamok különböző formában 57 ezer menekültet telepítettek át, és további 34 ezerre vállaltak kötelezettséget. Kivétel ez alól Magyarország, Csehország és Lengyelország, ezen országok ellen a bizottság folytatja a kötelezettségszegési eljárást, ugyanakkor egyelőre nem fordul az Európai Bírósághoz, de mérlegeli a lehetőséget.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!