2021. április 16.,
péntek, Csongor napja

Egy iszlám terrorizmust magasztaló rapper szabadon engedését követelik

Hír TV

2021. február 20., szombat 12:33

Egy iszlám terrorizmust életető rapper letartóztatása miatt törtek ki zavargások Spanyolországban. A 33 éves férfi az ETA baszk és az Al-kaida radikális iszlamista terrorszervezetet magasztalta. A rapper mellé állt a Soros György-féle Amnesty International jogvédő szervezet spanyol irodája is.

Csatatérré változott a katalán főváros. Égő kukák, romok és törmelékek mindenhol. Barcelona napok óta erőszakos tüntetésektől hangos.

A zavargók motorokat, autókat gyújtottak fel, megrongáltak utcai berendezéseket és több kirakatot is betörtek. A tüntetők rátámadtak a rendőrökre is, akik válaszul könnygázt és vízágyút vetettek be.

Egy letartóztatott spanyol rapper, Pablo Hasél szabadon engedését követelik a feldühödött demonstrálók. A 33 éves férfit 2011 óta többször elítélték már terrorizmust dicsőítő posztjai és dalszövegei, újságírók és bírósági tanúk ellen elkövetett erőszakos bűncselekményei miatt, ám büntetéseit rendszerint felfüggesztették. Olyan szervezeteket dicsőített többek között mint az ETA és az Al-kaida.

A bíróság azzal az indokkal enyhített a büntetésén, hogy az általa magasztalt terrorhálózatok már nem aktívak.

A terrorizmust éltető rappernek január végén kellett volna börtönbe vonulnia, de ezt megtagadta. Helyette egy egyetem épületében barikádozta el magát a rendőrök elől, akik végül erőszak nélkül vitték be.

A Soros György-féle Amnesty International jogvédő szervezet spanyol irodájának igazgatója azt mondta, hogy igazságtalan a rapper őrizetbe vétele, mivel a dalaival nem buzdította az embereket az erőszakra.

Nemcsak a katalán nagyvárosokban tüntetők, hanem a szocialistákkal együtt kormányzó Podemos is a rapper elengedését követeli és támogatásáról biztosította a tüntetőket.

Az ellenzéki pártok azt akarják, hogy a kormány távolítsa el ezért a posztjáról a Podemos párt vezetését. Pedro Sánchez kormányfő egyelőre nem szólalt meg az ügyben.

 

Hír TV