2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

Drámai a helyzet Albániában, folyamatosan nő a halálos áldozatok száma

Hír TV

2019. november 28., csütörtök 10:43

Duplájára nőtt a halálos áldozatok száma Albániában. A keddi földrengés helyszínén, nemzetközi összefogással folyamatosan mentik a romok alatt rekedt embereket. A védelmi minisztérium adatai szerint a sérültek száma eléri a 700 főt, miközben az is problémát jelent, hol helyezzék el a túlélőket.

Drónnal kutatnak túlélők után Durres városában. A fővárostól 40 km-re fekvő tengerparti településen számos épület és szálloda is összeomlott.

A mentőcsapatok folyamatosan keresik a romok alatt rekedt embereket a kedd hajnali földrengés helyszínén.

A mentést nehezíti, hogy folyamatos utórengések rázzák meg az érintett területet, amelyek a Richter-skála 5,3-as szintjét is elérik.

Ezen a felvételen az látható, hogy Thumane városában egy kisfiút szabadítottak ki egy összeomlott épület romjai alól. Sokan a puszta kezükkel kezdetek el ásni, hogy minél hamarabb kórházba szállíthassák.

Több tucat embert még mindig keresnek. A romok alá szorultak felkutatására közel 2000 rendőrt mozgósítottak, munkájukat a katonaság is segíti. A külföldi mentőcsapatokkal segítségével eddig több mint 40 embert szabadítottak ki élve a törmelék fogságából.

A hadsereg az utak mentén és a stadionokban alakított ki átmeneti menhelyeket, de sokan így is a szabad ég alatt éjszakáztak.

A balkáni országban drámai a helyzet. Albánia a legszegényebb ország Európában. Az egy főre jutó GDP negyede az Európai átlagnak. Ezért nemzetközi összefogás indult a bajba került ország megsegítésére. Szinte az egész kontinens kiveszi a részét a mentésben.

Recep Tayyip Erdogan török elnök felszólította a muzulmán országokat, hogy egy adományozót konferencia keretében segítsék Albániát, a földrengés okozta károk helyreállítására.

Hír TV