2021. 09. 17. Péntek Zsófia napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk - Olvasunk a sorok között

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Döntetlen eredmény az olasz tartományi választáson

Egy tartományt hódított el a baloldali kormánypártoktól a Liga vezette jobboldali pártszövetség az olaszországi helyhatósági választásokon. A jobboldal így már 15 tartományt ellenőriz a 20-ból. A helyhatósági választással egyidőben referendumot is tartottak a parlamenti képviselők létszámának csökkentéséről. Ezt nagy többséggel hagyták jóvá az olaszok.

Újabb tartományt szerzett meg a jobbközép Olaszországban, de még csak így is döntetlen lett az eredmény. A Matteo Salvini, Giorgia Meloni és a Silvio Berlusconi vezette Liga-Olasz Fivérek-Hajrá Olaszország pártszövetség jelöltjei Veneto és Liguria tartományokat megőrizték, Marché-t pedig meghódították. A baloldal pedig megőrizte a vörös erődnek nevezett, Toscanát, valamint Puglia és Campania tartományokat.

A helyhatósági választások végső eredménye szerint 15 tartományban a jobboldal, míg 5 tartományban a baloldal fog kormányozni. Ennek ellenére a baloldali Conte kormány marad hatalmon

– számolt be Jánosi Dalma, a HírTV tudósítója

Matteo Salvini, a Liga elnöke kijelentette: egy normális országban választásokat írnának ki, miután a tartományok háromnegyedében már az ellenzék kormányoz. Ezt Giueseppe Conte kormányfő, valamint a baloldali pártvezetők azonban kizárták. A baloldalon lényegében egy párt maradt talpon, a Demokrata Párt.

A másik baloldali kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom lényegében visszaszorult a tartományi politikából. Ők most képviselők és szenátorok létszámának egyharmados csökkentéséről rendezett referendum sikerébe kapaszkodnak. Bár 69% támogatta a létszámcsökkentést, sokak szerint a szimbolikus lépés nem lesz elegendő a politikai rendszer megújítására.

Ennek a létszámcsökkentésnek egy reformprogram kezdetének kellene lennie, amit a jelenlegi és a következő kormányoknak kell végrehajtaniuk. De még csak egyszerű változtatásokról, nem szerkezeti reformokról van szó, Olaszország nem arról híres, hogy komoly változásokat hajtson végre magán

– nyilatkozta Pietro Paganini független képviselő.

Szakértők szerint a mostani eredmények ellenére Giuseppe Conte miniszterelnök a 2021-es államfői választásig, sőt akár a 2023-as parlamenti választásig is kihúzza a hatalomban.

HírTV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Visszatértek az asztronauták a kínai űrállomásról

Az asztronauták az elmúlt három hónapban előkészítő és tudományos munkákat végeztek, és két űrsétát is tartottak. 2021. szeptember 17.

Megduplázódott a Spanyolországba érkező illegális migránsok száma tavaly óta

A Kanári szigeteken csak a szerdai napon 12 csónak kötött ki, 365 bevándorlóval a fedélzetén. 2021. szeptember 17.

Biztonságra vágynak az amerikai választók

Tavaly még a járványtól való félelem és az erős indulatok jellemezték a tengerentúli polgárokat, idén azonban a szorongás és bizalomvesztés váltotta fel ezeket az érzéseket 2021. szeptember 17.

Legfrisebb híreink

Fricz Tamás:

Fricz Tamás kutatási tanácsadó, Alapjogokért Központ

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!