2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Döntetlen eredmény az olasz tartományi választáson

Egy tartományt hódított el a baloldali kormánypártoktól a Liga vezette jobboldali pártszövetség az olaszországi helyhatósági választásokon. A jobboldal így már 15 tartományt ellenőriz a 20-ból. A helyhatósági választással egyidőben referendumot is tartottak a parlamenti képviselők létszámának csökkentéséről. Ezt nagy többséggel hagyták jóvá az olaszok.

  • Döntetlen eredmény az olasz tartományi választáson

Újabb tartományt szerzett meg a jobbközép Olaszországban, de még csak így is döntetlen lett az eredmény. A Matteo Salvini, Giorgia Meloni és a Silvio Berlusconi vezette Liga-Olasz Fivérek-Hajrá Olaszország pártszövetség jelöltjei Veneto és Liguria tartományokat megőrizték, Marché-t pedig meghódították. A baloldal pedig megőrizte a vörös erődnek nevezett, Toscanát, valamint Puglia és Campania tartományokat.

A helyhatósági választások végső eredménye szerint 15 tartományban a jobboldal, míg 5 tartományban a baloldal fog kormányozni. Ennek ellenére a baloldali Conte kormány marad hatalmon

– számolt be Jánosi Dalma, a HírTV tudósítója

Matteo Salvini, a Liga elnöke kijelentette: egy normális országban választásokat írnának ki, miután a tartományok háromnegyedében már az ellenzék kormányoz. Ezt Giueseppe Conte kormányfő, valamint a baloldali pártvezetők azonban kizárták. A baloldalon lényegében egy párt maradt talpon, a Demokrata Párt.

A másik baloldali kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom lényegében visszaszorult a tartományi politikából. Ők most képviselők és szenátorok létszámának egyharmados csökkentéséről rendezett referendum sikerébe kapaszkodnak. Bár 69% támogatta a létszámcsökkentést, sokak szerint a szimbolikus lépés nem lesz elegendő a politikai rendszer megújítására.

Ennek a létszámcsökkentésnek egy reformprogram kezdetének kellene lennie, amit a jelenlegi és a következő kormányoknak kell végrehajtaniuk. De még csak egyszerű változtatásokról, nem szerkezeti reformokról van szó, Olaszország nem arról híres, hogy komoly változásokat hajtson végre magán

– nyilatkozta Pietro Paganini független képviselő.

Szakértők szerint a mostani eredmények ellenére Giuseppe Conte miniszterelnök a 2021-es államfői választásig, sőt akár a 2023-as parlamenti választásig is kihúzza a hatalomban.

HírTV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!