2020. november 28.,
szombat, Stefánia napja

Döntetlen eredmény az olasz tartományi választáson

2020. szeptember 22., kedd 21:40

Egy tartományt hódított el a baloldali kormánypártoktól a Liga vezette jobboldali pártszövetség az olaszországi helyhatósági választásokon. A jobboldal így már 15 tartományt ellenőriz a 20-ból. A helyhatósági választással egyidőben referendumot is tartottak a parlamenti képviselők létszámának csökkentéséről. Ezt nagy többséggel hagyták jóvá az olaszok.

Újabb tartományt szerzett meg a jobbközép Olaszországban, de még csak így is döntetlen lett az eredmény. A Matteo Salvini, Giorgia Meloni és a Silvio Berlusconi vezette Liga-Olasz Fivérek-Hajrá Olaszország pártszövetség jelöltjei Veneto és Liguria tartományokat megőrizték, Marché-t pedig meghódították. A baloldal pedig megőrizte a vörös erődnek nevezett, Toscanát, valamint Puglia és Campania tartományokat.

A helyhatósági választások végső eredménye szerint 15 tartományban a jobboldal, míg 5 tartományban a baloldal fog kormányozni. Ennek ellenére a baloldali Conte kormány marad hatalmon

– számolt be Jánosi Dalma, a HírTV tudósítója

Matteo Salvini, a Liga elnöke kijelentette: egy normális országban választásokat írnának ki, miután a tartományok háromnegyedében már az ellenzék kormányoz. Ezt Giueseppe Conte kormányfő, valamint a baloldali pártvezetők azonban kizárták. A baloldalon lényegében egy párt maradt talpon, a Demokrata Párt.

A másik baloldali kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom lényegében visszaszorult a tartományi politikából. Ők most képviselők és szenátorok létszámának egyharmados csökkentéséről rendezett referendum sikerébe kapaszkodnak. Bár 69% támogatta a létszámcsökkentést, sokak szerint a szimbolikus lépés nem lesz elegendő a politikai rendszer megújítására.

Ennek a létszámcsökkentésnek egy reformprogram kezdetének kellene lennie, amit a jelenlegi és a következő kormányoknak kell végrehajtaniuk. De még csak egyszerű változtatásokról, nem szerkezeti reformokról van szó, Olaszország nem arról híres, hogy komoly változásokat hajtson végre magán

– nyilatkozta Pietro Paganini független képviselő.

Szakértők szerint a mostani eredmények ellenére Giuseppe Conte miniszterelnök a 2021-es államfői választásig, sőt akár a 2023-as parlamenti választásig is kihúzza a hatalomban.

HírTV