2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Donald Trump megsértődött Dániára

2019. augusztus 21., szerda 12:15

Donald Trump lemondta dániai látogatását, amiért a dán miniszterelnök visszautasította Grönland megvásárlásának ötletét. Az amerikai elnök először tanácsadóinak vetette fel elsőként a sziget megvásárlását, aminek a jogi lehetőségét is megvizsgáltatta. Minderről a The Wall Street Journal számolt be, amit elsőre viccnek gondoltak a nemzetközi politikában. Csak később derült ki, hogy az ajánlat komoly.

Mette Frederiksen dán kormányfő éppen Grönlandon tartózkodott, amikor Trump ötletének híre elérte.

Az amerikai elnök közelgő látogatásával kapcsolatban fontos leszögezni, hogy annak nincs köze az én itteni tartózkodásomhoz. Erről a látogatásról ugyanis már korábban megegyeztünk

- e szavakkal tagadta Mette Frederiksen, hogy azért utazott volna Grönlandra, hogy ott Dánia szuvernitását demonstrálja Trump ellenében.

A miniszterelnök asszony azt azonban világosan közölte, hogy nem érdekli Trump ajánlata, amire az amerikai elnök a Twitteren lemondta tervezett dániai látogatását. Azt írta, hogy "Dánia nagyon különleges ország, hihetetlen emberekkel, de tekintettel arra, hogy Mette Frederiksen miniszterelnököt nem érdekli Grönland megvásárlásának megvitatása, a két hét múlva esedékes találkozónkat elhalasztjuk".

Igazi üzletember módjára meg is köszönte, hogy a dán politikus, világosan beszélt", mert ezzel "költséget és erőfeszítést takarított meg a két fél számára.

Donald Trump fejében az Egyesült Államok korábbi területvásárlásainak sikeres példái lebeghettek. A franciáktól Lousianát, a spanyoloktól Floridát, a britektől Oregont, az oroszoktól pedig Alaszkát vásárolták meg, lényegében fillérekért, hiszen a területeken később talált nyersanyagok önmagában is bomba üzletté tették a vételeket. Grönland is hatalmas ásványkincs- és szénhidrogén készletekkel rendelkezik, de ezek kitermelése a zord sarkvidéki klíma miatt még nem kezdődött meg.

Grönland a világ legnagyobb szigete, amely széleskörű autonómiát élvez. Alig 50 ezres lakosságának túlnyomó többsége eszkimó, akik között egyre inkábbb teret nyer a Dániától való elszakadás és a teljes függetlenség elképzelése.

HírTV