2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Donald Trump leállítja az amerikai hozzájárulást a WHO-nak

Donald Trump amerikai elnök bejelentette kedden Washingtonban, hogy leállítja az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást, mert szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a koronavírus-járványra. Az amerikai elnök a Covid-19 járvány elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak kötelessége elszámoltatni a világszervezetet a járvány ügyében tett lépései miatt.

  • Donald Trump leállítja az amerikai hozzájárulást a WHO-nak

Donald Trump leszögezte: "a WHO elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról". Hozzátette: az amerikai kormányzat átfogó vizsgálatot folytat arról, hogyan kezelte a WHO a világjárványt. "Mélyen aggódunk, vajon az Egyesült Államok nagylelkűségét a lehető legjobban kamatoztatták-e a WHO-nál" - hangoztatta. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok évi 400-500 millió dollárral járul hozzá a szervezet működéséhez, míg Kína körülbelül 40 millió dollárt, vagy - ahogy fogalmazott: - "még kevesebbet" fizet a WHO költségvetésébe.

Leszögezte, hogy amennyiben a világszervezet rendesen végezte volna a dolgát és idejekorán egészségügyi szakembereket küldött volna Kínába, akkor a koronavírus-járvány féken tartható lett volna már a járvány kirobbanásának helyszínén. "A WHO kudarcot vallott alapvető feladatának teljesítésében, és ezért felelősséggel tartozik" - fogalmazott. Mindazonáltal leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezi magát a WHO mellett.

A sajtókonferencián Trump kitartott amellett, hogy az amerikai gazdaságot mielőbb újra kell indítani. Mint mondta: a szövetségi kormányzat rövid időn belül erre vonatkozó új irányelveket tesz közzé, és szerinte az ország gazdaságának újraindítása akár még május elseje előtt megtörténhet.

Többször is leszögezte: a döntést az egészségügyi szakemberekkel történő konzultációkat követően és a tagállamok kormányzóival egyetértésben hozza meg. Hangsúlyozta, hogy minden egyes tagállam kormányzójának megvan a felhatalmazása az újraindítás gyakorlati lebonyolítására.

Amerikai kommentátorok felfigyeltek arra, hogy Trump a kormányzókkal történő együttműködésre helyezte a hangsúlyt, és nem ismételte meg előző napi kijelentését, miszerint elnökként "teljes felhatalmazása" van, és övé "a végső szó" az egyes tagállamokban a gazdaság újraindítására.

"Rövid időn belül egyeztetni fogok mind az 50 kormányzóval, és ezt követően minden egyes kormányzónak megadom a felhatalmazást a gazdaság újraindítására" - fogalmazott. Hangoztatta, hogy minden tagállamban a helyi körülményeknek legmegfelelőbb időpontban és legkedvezőbb módon indítják majd újra az életet.

Élénk visszhangok

A sajtóértekezleten elhangzottak élénk visszhangot keltettek az amerikai politikai életben és az ENSZ-ben is.

António Guterres, az ENSZ főtitkára bírálta a WHO-nak nyújtott hozzájárulás leállítását. Kedden éjjel kiadott közleményében Guterres úgy fogalmazott: "nem most van itt az ideje" a WHO anyagi erőforrásai megkurtításának. Rámutatott, hogy a koronavírus-járvány "példa nélkül álló az életünkben és példa nélküli választ igényel".

Az ENSZ-főtitkár hangsúlyozta: amikor majd a világjárvány véget ér, akkor kell okvetlenül időt szakítani annak megértésére, hogyan is bukkant fel ez a vírus és nyomában a betegség, miért ilyen gyorsan terjedt el és pusztított világszerte, és hogy az érintettek hogyan reagáltak a válságra. "Alapvető fontosságú lesz a tanulságok levonása ahhoz, hogy hatékonyan megbirkózhassunk az újabb, hasonló kihívásokkal" - írta közleményében a világszervezet vezetője.

Az Egészségügyi Világszervezettel kapcsolatos döntést az Amerikai Orvosok Szövetsége is bírálta. Patrice Harris, a szervezet elnöke "rossz irányba tett veszélyes lépésnek" minősítette, és kérte, hogy Trump gondolja át a döntést.

Trump sajtótájékoztatójával szinte egy időben Nancy Pelosi, a szövetségi képviselőház demokrata párti elnöke levelet intézett a demokrata párti képviselőkhöz. Ebben a többi között azt írta nekik: "ne vegyenek tudomást a hazugságokról", "tartsanak ki az igazság mellett".

A házelnök a levélben emlékeztetett arra, hogy a politikusok fontos döntések előtt állnak. "Ha nem az igazságra támaszkodva dolgozunk, akkor még több életet veszítünk el, valamint a gazdasági nyomorúság és a szenvedés szükségtelenül elhúzódik" - hangoztatta.

Pelosi megismételte egyes demokrata párti politikusok állításait, amelyek szerint Donald Trump nem vette figyelembe a járvánnyal kapcsolatos korai figyelmeztetéseket, és a járvány féken tartására hozott intézkedései is "elégtelenek" voltak. Úgy vélekedett, hogy mindez "szükségtelen halálozásokhoz és katasztrófához" vezetett. Kijelentette, hogy az elnök "gyenge ember, hozzá nem értő, rossz vezető, aki nem vállal felelősséget". "Az amerikaiaknak mostantól fogva nem szabad tudomást venniük a hazugságairól, és csakis a tudósokra és más, köztiszteletben álló szakemberekre kell figyelniük, ha vigyázni akarnak magukra" -írta pártja törvényhozóihoz intézett levelében a házelnök.

Peking elítéli a WHO pénzügyi támogatásának amerikai leállítását

Peking elítéli, hogy Washington leállítja az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást - jelentette ki a kínai külügyminisztérium szóvivője szerdán.

Csao Li-csian kínai külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: az amerikai döntés gyengíteni fogja a WHO-t a járvány kezelésében, és különösen azokat az országokat ássa alá, amelyeknek nincsenek fejlett képességeik ezen a téren. Csao, aki a szervezetet "nélkülözhetetlennek" nevezte, arra is emlékeztetett, hogy Kína 20 millió dollárral támogatta a WHO-t az új koronavírus megfékezésére tett igyekezetében.

Donald Trump amerikai elnök kedd este jelentette be Washingtonban a döntését arra hivatkozva, hogy szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a koronavírus-járványra. Leszögezte ráadásul, hogy "a WHO elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról".

Kínát többen vádolták azzal, hogy megpróbálta elkendőzni a járványt, és emiatt túl későn vezetett be óvintézkedéseket, hátráltatva a többi ország előkészületeit. Kínai oldalról ezzel szemben több olyan nyilatkozat született, amelyek megkérdőjelezik az ország felelősségét. Csao Li-csian még márciusban a Twitteren tett közzé egy videót, amelyben az amerikai járványügyi központ igazgatója az amerikai kongresszus előtt kijelenti, hogy egyes haláleseteket, melyeket korábban az influenzának tulajdonítottak, utólagos vizsgálatok alapján az új koronavírus okozott az Egyesült Államokban. Csao a videóhoz mellékelt bejegyzésében magyarázatot és átláthatóságot követelt az Egyesült Államoktól, és hozzáfűzte: "akár az amerikai hadsereg is lehetett az, amely behozta a járványt Vuhanba". Egyes, a kínai közösségi oldalakon terjedő elméletek szerint az új koronavírust az októberben, Vuhanban megrendezett Katonai Világjátékokon résztvevő amerikai csapat hozhatta be a városba.

Az amerikai sajtóban ezzel szemben az a teória látott napvilágot, miszerint az új vírus a vuhani állami virológiai intézet laboratóriumából szabadulhatott ki, méghozzá véletlenül. Az intézményben - az idézett sajtóértesülések szerint - denevérekkel is kísérleteznek, egyes feltételezések szerint pedig az új koronavírus denevérről terjedhetett át emberre.

 

WHO: nincs vesztegetni való idő a járvány elleni küzdelemben 

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!