2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Donald Trump és Recep Tayyip Erdogan tűzszünetre szólít fel Szíriában és Líbiában

Donald Trump amerikai elnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden telefonon egyeztetett egymással, és mindketten tűzszünetre szólítottak fel Szíriában és Líbiában - jelentette be a Fehér Ház.

  • Donald Trump és Recep Tayyip Erdogan tűzszünetre szólít fel Szíriában és Líbiában

Az amerikai elnöki hivatal közlése szerint a két államférfi egyetértett abban, hogy "ma minden korábbinál fontosabb, hogy a konfliktusban álló országok, különösen Szíria és Líbia, hirdessenek tűzszünetet és dolgozzanak ki megoldást" az ellenségeskedések rendezésére.

"A két vezető megállapodott abban, hogy egymással egyeztetve, közösen munkálkodik a koronavírus legyőzése érdekében indított nemzetközi kampányban és a világgazdaság fellendítésén" - olvasható a Fehér Ház közleményében.

Egy hónappal ezelőtt az amerikai elnök és a török államfő már felhívást intézett Szíriához és Oroszországhoz, hogy "állítsák le" katonai offenzívájukat Idlíb térségében.

Amerikai elemzők emlékeztetnek rá, hogy az új típusú koronavírus járványa a világ számos háborús övezetében tűzszünetet kényszerített ki. Így például elcsendesültek a fegyverek a nyugat-afrikai Kamerunban, az Arab-félsziget délnyugati peremén fekvő Jemenben vagy a délkelet-ázsiai Fülöp-szigeteken is. António Guterres ENSZ-főtitkár március 23-án azonnali globális, azaz valamennyi fegyveres konfliktusra kiterjedő tűzszünetre szólított fel. A világszervezet főtitkára sürgetőnek mondta a háborúk sújtotta közösségek megóvását a koronavírus-járványtól, és ennek érdekében elsődleges lépésként jelölte meg a harcok beszüntetését.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!