2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Dél-Koreában folytatják az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását

A dél-koreai egészségügyi hatóságok (KDCA) közölték szerdán, hogy folytatják az AstraZeneca gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájának alkalmazását, mert nincs bizonyíték, amely alátámasztaná az összefüggést a vakcina és egyes beoltottak szervezetében előforduló vérrögképződés között.

  • Dél-Koreában folytatják az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását

Európában mintegy húsz országban, köztük Németországban, Franciaországban és Olaszországban is felfüggesztették elővigyázatosságból az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazását, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem jár a végére annak, hogy van-e összefüggés az oltás és egyes beoltottak szervezetében előforduló vérrögképződés között. Az EMA csütörtöki ülésén foglalkozik ezzel a kérdéssel, és közli a vizsgálatok eredményeit. Korábbi eredményeik szerint nincs bizonyíték a vérrögképződés és az oltóanyag közötti kapcsolatra.

A KDCA közleménye szerint legvalószínűbb, hogy a vérrögképződés miatt Dél-Koreában történt egyetlen haláleset az illető más alapbetegségeivel hozható összefüggésbe. Egy hatvanas éveiben járó nőről van szó, aki régóta betegeskedett, tartós gondozásban volt, és halálát az AstraZeneca-vakcina beadása után feltehetően tüdőgyulladás és szívleállás okozta, és nem volt ok-okozati összefüggés a vakcina és az elhalálozás között.

Dél-Koreában összesen 16 ember hunyt el azután, hogy megkapta ezt a vakcinát, de a hatóságok egyiküknél sem találtak összefüggést a halálesetek és az oltás között.

Az országban február végén kezdődött el a koronavírus elleni tömeges oltás, amelyet az AstraZeneca készítményével kezdtek meg, de egy napra rá a Pfizer/BioNTech oltóanyagával is oltottak már. Elsőként az idősotthonok lakóit és dolgozóit oltották be. Az egészségügyi hatóságok az oltási kampány felgyorsítása érdekében engedélyezték az AstraZeneca oltásának beadását a 65 év felettieknek is, miután a külföldi vizsgálatok során bebizonyosodott a hatékonysága ennek a korosztálynak az esetében is.

A KDCA szerdai közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy az idős korosztály esetében a vérrögképződés gyakorisága egyébként is magas, szászezer ember közül átlagosan ötszáznál fordul elő.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!