2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„De az baj” – Trump szavába vágott a holland miniszterelnök

Hír TV

2018. július 3., kedd 12:09, frissítve: kedd 13:25

Donald Trump szavába vágott a holland miniszterelnök egy sajtótájékoztatón. Mark Rutte nem hagyta szó nélkül, amikor az amerikai elnök azt mondta, hogy az sem baj, ha nem sikerül megállapodni az Európai Unióval a védővámok ügyében. A holland miniszterelnök ekkor közbevágott és azt mondta, de baj. Trump fontolgatja, hogy az importkocsikra is kiveti a sarcot. Ezzel a lépéssel azonban nemcsak a német autógyártókat büntetné, hanem azokat az amerikai autógyárakat is, amelyeknek külföldön is vannak összeszerelő üzemei.

Háromszázmilliárd dolláros válaszlépéssel fenyegeti az EU az Egyesült Államokat, amennyiben Donald Trump tovább folytatja a kereskedelmi háborúját. Az európai autóimportot korlátozó vámintézkedésekről Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke júliusban egyeztet az amerikai elnököt.

Washingtonban a holland miniszterelnök próbálta előkészíteni a terepet a tárgyaláshoz. Mark Rutte a kereskedelmi háború veszélyeire figyelmeztette az amerikai elnököt, akit szokatlan módon kijavított, amikor a lehetséges fejleményekről beszélt.

– Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy jó kereskedelmi egyezségeket kössünk. Nem is jókat, hanem fair egyezményeket. Fair a mi adófizetőinknek, munkásainknak, farmereinknek. Hamarosan találkozunk az Európai Unió képviselőivel, hogy megegyezzünk. Ha sikerül, akkor jó, ha pedig mégsem, az sem baj – fogalmazott Trump.
– De az baj – vágott közbe Rutte.
– Az a baj, hogy ömlenek ide az európai kocsik, ezt meg kell oldani.
– Igen, ki fogunk találni valamit.
– Rendben lesz, köszönöm miniszterelnök úr, hogy itt volt.

Donald Trump nem csak az európai autógyártókat szeretné kiszorítani az amerikai piacról. Totális kereskedelmi háborúban áll Kínával, Mexikóval és Kanadával és ebben a háborúban egyelőre szövetséges nélkül van az Egyesült Államok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!