2019. szeptember 22.,
vasárnap, Móric napja

David-Maria Sassoli lett az Európai Parlament elnöke

Magyar Nemzet

2019. július 3., szerda 13:39

A várakozásoknak megfelelően az olasz szociáldemokrata David-Maria Sassolit választotta elnökévé az Európai Parlament (EP) szerdán.

A strasbourgi plenáris ülésen a második fordulóban érvényesen leadott 667 szavazatból Sassoli 345-öt kapott. Megválasztásához abszolút többségre, vagyis legalább 334 voksra volt szükség.

A megbízatás két és fél évre szól. Sassoli után bizonyosan egy európai néppárti képviselő tölti majd be az elnöki tisztséget, minthogy erről állapodtak meg előző nap a tagállami vezetők az elfogadott tisztújítási csomag keretében.

Három jelölt szállt rajta kívül versenybe a nagyrészt ceremoniális, azonban tekintélyes posztért: a német zöldpárti Ska Keller, valamint Jan Zahradil, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció cseh és Sira Rego, az Egyesült Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldal (GUE-NGL) spanyol politikusa.

A képviselők megválasztják a törvényhozás 14 alelnökét is.

Köztük a fideszes Járóka Líviát és a DK-s Dobrev Klárát. A tagországok állam- és kormányfői azt javasolták, hogy az EP-elnökség 5 éves ciklusának első felében szociáldemokrata, utána pedig néppárti politikus legyen az EP élén.

Magyar Nemzet