2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

David Attenboroughról nevezték el Nagy-Britannia új sarkkutató hajóját

David Attenboroughról nevezték el Nagy-Britannia új sarkkutatóhajóját, amelyet csütörtökön avatott fel a brit természettudós és több ezer ember jelenlétében Vilmos cambridge-i herceg és felesége a birkenheadi Cammell Laird hajóépítő üzemben - adta hírül a BBC honlapja.

  • David Attenboroughról nevezték el Nagy-Britannia új sarkkutató hajóját

A 200 millió font költségvetésből készült hajó 130 méter hosszú és 15 ezer tonnás. Az úszó tudományos laboratórium a legnagyobb kereskedelmi hajó, amelyet az elmúlt három évtizedben Nagy-Britanniában építettek.

A hajógerincet 2016-ban kezdték építeni, a tízezer tonnás elkészült hajótestet a múlt év júliusában eresztették a Mersey folyóba. A kutatóhajó szinte teljesen elkészült, külső és belső festéséhez mintegy 60 ezer liter festéket használtak, és a következő hetekben kezdik kipróbálni a hajó teljes felszerelését.

A hajó feladata lesz a klímaváltozás kutatása, az hogy a tudomány segítségével megoldjuk napjaink problémáit - mondta az avatóünnepségen David Attenborough.

Az északi- és a déli-sarkvidék térségét kutató hajó a James Clark Ross és az Ernest Shackleton brit kutatóhajókat fogja felváltani, amelyek mintegy 50 éve szolgálják a brit sarkkutatást.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!