2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Csökkentik a tanórák számát Romániában

Ellentmondásos fogadtatásra lelt a romániai diákok tanóráinak csökkentéséről elfogadott törvénytervezet. Abban mindenki egyetért, hogy túlterheltek a diákok, ám a pedagógusok úgy vélik, az intézkedéssel nehéz helyzetbe kerülhetnek a szülők. A szenátus döntése alapján módosult oktatási törvény miatt a jövő évtől Románia szerte mintegy 25 ezer pedagógusi állás szűnhet meg. Iskola utáni, azaz after school program bevezetése lehetne egy megoldás, ugyanakkor a tananyag mennyiségén is változtatni kellene az oktatási szakemberek szerint.

  • Csökkentik a tanórák számát Romániában

Iskola utáni, úgynevezett after school program bevezetését javasolja a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége a román oktatási minisztériumnak, hogy ne szűnjön meg 25 ezer pedagógusi állás a tanóraszám-csökkentést előíró szenátusi döntés miatt.

A román szenátus az elmúlt héten szavazta meg azt a törvénytervezetet, amely csökkenti a tanórák számát. Így az 1-4. osztályokban heti 20 órában, 5-8-ban heti 25-ben, a középiskolai évfolyamokon pedig heti 30-ban határozták meg a diákok maximális óraszámát a következő tanévtől.

Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő szerint a tanórák száma helyett inkább a tananyag mennyiségét kellene mérsékelni.

Abban mindenki egyetért, hogy pedagógusi felügyelet melletti étkezés, kulturális és sport-tevékenységek, házi feladatok megoldása jelentene megoldást a tanóra-csökkentés miatt kialakuló problémákra. Ám Romániában 30 év alatt mintegy 27 tanügyminiszter váltotta egymást; jelenleg a kormányalakítás miatt nincs, aki választ adjon a szakemberek megoldási javaslataira.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!