2022. 10. 03. Hétfő Helga napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Csehország Leopard tankokat kap és vesz Németországtól

Csehország 15 Leopard 2A4 típusú harckocsit kap Németországtól, és tárgyalásokat kezdett további 50, a legkorszerűbb Leopard-változathoz tartozó 2A7+ típusú tank szállításáról, utóbbiakat a következő években megvásárolná a cseh állam - jelentette be Jana Cernochová védelmi miniszter a kormány szerdai ülésén.

  • Csehország Leopard tankokat kap és vesz Németországtól

A Leopard 2A4 típusú tankokat Csehország már az idén megkaphatná, később a korszerűsítésükkel is számolnak. A harckocsivezetők kiképzése a német gépeken már az idén megkezdődik - közölte Jakub Fajnor, a védelmi tárca szóvivője újságírókkal.

Elmondta: Németország a harckocsik ajándékozásával mutatja ki, mennyire értékeli, hogy Csehország intenzíven segíti Ukrajnát hadianyagokkal és fegyverekkel. A hozzáférhető információk szerint a csehek többtucatnyi T-72 típusú - egykori szovjet gyártású - tankot is küldtek az ukránoknak.

Jana Cernochová később sajtóértekezleten azt mondta, hogy az ajándékba kapott német tankok mind harcképesek lesznek. Az újak gyártásába, amelyek megvételéről a közeljövőben kezdődnek a tárgyalások, a cseh ipari cégek is beszállnak.

A cseh-német fegyverüzletről május elején állapodott meg Petr Fiala cseh kormányfő és Olaf Scholz német kancellár. A régebbi harckocsikhoz a németek lőszert és pótalkatrészeket is szállítanak.

Csehország azt szeretné, ha Németország a fegyvergyártásban is Prága kulcsfontosságú partnerévé válna - szögezte le Jana Cernochová. A megfelelő cseh-német szerződéseket még a nyár folyamán meg tervezik kötni - jegyezte meg a miniszter. Leopard tankokat használ több NATO-tagország, köztük Magyarország és Lengyelország is - tette hozzá.

A cseh hadsereg jelenleg korszerűsített, szovjet származású T-72M4 CZ tankokat használ, amelyeket mihamarabb le akar cserélni. A kormány eredetileg amerikai harckocsikat szeretett volna vásárolni, de kiderült, hogy erre legkorábban 2030-ban kerülhetne sor - írta a CTK hírügynökség.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!