2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Külföld

Cseh ellenzéki kísérlet Andrej Babis kormányának megbuktatására

Bizalmatlansági indítványt terjesztett szerdán a cseh ellenzék a prágai képviselőház elé az Andrej Babis vezette kétpárti koalíciós kabinet ellen.

  • Cseh ellenzéki kísérlet Andrej Babis kormányának megbuktatására

Az ellenzék azzal vádolja Andrej Babist, hogy visszaélt az európai uniós támogatásokkal, és összeférhetetlenség van politikai, valamint vállalkozói szerepvállalása között, ezért haladéktalanul távoznia kellene a kormány éléről. Babis a vádakat elutasította, politikai kampánynak minősítette, és ismételten kijelentette, hogy önként nem fog lemondani.

A bizalmatlansági indítvány napirendre vétele után el is kezdődött a parlamenti vita, amely a korábbi tapasztalatok alapján várhatóan hosszú órákig eltart. A szavazásra nagy valószínűséggel csak a késő délutáni vagy az esti órákban kerül sor.

A kormány megbuktatásához a hatályos szabályok szerint a 200 tagú parlamenti alsóházban 101 szavazatra lenne szükség, amivel az ellenzék azonban nem rendelkezik.

Az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) koalíciójának ugyan együttesen csak 93 szavazata van (78 és 15), de minthogy a kabinetet kívülről továbbra is támogatja Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM - 15 mandátum), a kormányoldal összesen 108 képviselő voksában bízhat, így az ellenzék kezdeményezése eleve kudarcra van ítélve. Mindhárom párt frakcióvezetője jelezte, hogy képviselői nem engedik a kormány megbuktatását.

Andrej Babis kormányát tavaly június 27-én nevezte ki az államfő. Egy év alatt ez már a második bizalmatlansági indítvány a kabinet ellen. Az indítvány parlamenti megvitatására három nappal azután kerül sor, hogy vasárnap Prágában negyedmillió ember követelte a kormányfő lemondását.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!