2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Erdély és Románia

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Csaknem 100 ezer menekült elérhetetlen Etiópiában

Továbbra is elérhetetlen mintegy 96 ezer menekült az észak-etiópiai Tigré tartományban, noha az ENSZ és az etióp kormány által megállapodást írt alá arról, hogy beengedik a humanitárius segélyszállítmányokat a térségbe - közölte pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

  • Csaknem 100 ezer menekült elérhetetlen Etiópiában

Az ENSZ és nemzetközi szervezetek csapatai azonban képtelenek bejutni a térségbe azóta, hogy november elején fegyveres konfliktus robbant ki Tigré függetlenségéért.

Az UNHCR közölte: mintegy ötezer menekültet tudott ellátni élelmiszerrel és meleg ruházattal a Tigré szívében található Sirében azóta, hogy szerdán megállapodást írt alá az etióp kormánnyal, mindazonáltal nagyon sok további menekülthez nem jut el. Az UNHCR ezenkívül aggodalmát fejezte ki a menekülttáborokban uralkodó körülményekkel kapcsolatban is.

A szervezet kapcsolatban áll az etióp kormánnyal annak érdekében, hogy felmérje a biztonsági helyzetet, mielőtt újraindítaná a humanitárius tevékenységeket a térségben - mondta pénteken egy sajtótájékoztatón Babar Baloch, az UNHCR szóvivője.

Az UNHCR pénteken megerősítette, hogy mintegy 47 ezer etióp menekült érkezett a szomszédos Szudánba a konfliktus kezdete óta, csak csütörtökön több mint ezren érkeztek a Szudánnal közös határhoz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a tigréi konfliktus miatt súlyosbodik a koronavírus-járvány a térségben, és hogy növekszik az alultápláltak és az olyan betegségekben szenvedők száma mint a malária vagy a kolera.

A térségben azután robbantak ki harcok november elején, hogy a kormány szerint - a Tigré tartományt részben uraló - Tigréi Népi Felszabadítási Front fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, az etióp haderő pedig ezután offenzívát indított. A harcokban és légicsapásokban már százak - akár ezrek - veszthették életüket.

Az etióp kormányzat nem ismeri el Tigré vezetőjeként a helyben igen népszerű TPLF-t, amely még szeptemberben a központi kormány ellenkezésével dacolva választásokat tartott, hogy legitimálja hatalmát.

Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök korábban azt mondta, hogy a hadseregnek sikerült teljes mértékben ellenőrzése alá vonnia Tigré tartomány székhelyét, Mekelét, amivel véget ért az offenzíva utolsó fázisa is. Bejelentését követően azonban a helyi sajtó további ellenségeskedésekről adott hírt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!