2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Conte: Legkésőbb szerdán lehet új kormány

Szerdán állhat fel az új kormány Olaszországban - közölte a kabinet megalakításával megbízott Giuseppe Conte. Az ügyvezető miniszterelnök hozzátette, Róma folytatja szigorú migrációs politikáját. Matteo Salvini, a bevándorlás-ellenes Liga vezetője szerint a kormány el fogja törölni a menekültekre vonatkozó intézkedéseket.

  • Conte: Legkésőbb szerdán lehet új kormány

Teljes politikai arculatvesztéssel jár, ha a magát jobbközépnek tartó olasz Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt szövetséget köt egymással -

erre figyelmeztettek elemzők, miután a múlt héten eldőlt, hogy a tömörülések koalíciós kormányt alakítanak Rómában. A 2 politikai erő számos kérdésben gyökeresen ellentétes nézetet vall, ezért szakértők szerint a közös munka várhatóan nem lesz hosszú.

A gazdasági kérdések és a migrációs intézkedések mellett személyi kérdésekben sincs egyetértés a pártok között. Ezt próbálta ellensúlyozni a magát függetlennek tartó régi-új miniszterelnök, aki személyesen tárgyalt az államfővel.

"Bár Giuseppe Conte reményét fejezte ki, hogy rövid időn belül felállhat az új kabinet, a jelenlegi instabil helyzet miatt egyáltalán nem biztos, hogy erre sor fog kerülni. Az Öt Csillag szavazóinak a többsége ellenzi a közös kormányzást, és már most elpártolt a tömörüléstől" - közölte egy elemző.

A jobboldali sajtó szerint a miniszterelnök a hétvégén mindent elkövetett annak érdekében, hogy a negatív híreket cáfolja. Giuseppe Conte "jó munkalégkörről" beszélt, annak ellenére, hogy a felek nem tették túl magukat az elmúlt évek ellenségeskedésein.

Az ügyvezető kormányfő szerint talán már kedden,de legkésőbb szerdán felállhat Rómában az új kabinet. A tárcavezetők névsorát legkésőbb a hét közepén kell ismertetnie Conte-nak.

A politikus emellett azt ígérte, folytatja az előző kabinet szigorú migrációs politikáját, amelyet azonban nem támogatnak a baloldali demokraták.

Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga vezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a kabinet megnyitja a kikötőket a menekülteket szállító civil hajók előtt, és eltörli a migrációs intézkedéseket.

A jobboldali politikus kitart amellett, hogy Róma valójában nem az olasz emberek, hanem Brüsszel, Párizs és Berlin akaratát teljesíti. Véleménye szerint kizárólag előrehozott választással lehet helyreállítani a demokratikus rendet az országban.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!