2020. május 24.,
vasárnap, Eszter, Eliza napja

Conte: Legkésőbb szerdán lehet új kormány

2019. szeptember 2., hétfő 13:09

Szerdán állhat fel az új kormány Olaszországban - közölte a kabinet megalakításával megbízott Giuseppe Conte. Az ügyvezető miniszterelnök hozzátette, Róma folytatja szigorú migrációs politikáját. Matteo Salvini, a bevándorlás-ellenes Liga vezetője szerint a kormány el fogja törölni a menekültekre vonatkozó intézkedéseket.

Teljes politikai arculatvesztéssel jár, ha a magát jobbközépnek tartó olasz Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt szövetséget köt egymással -

erre figyelmeztettek elemzők, miután a múlt héten eldőlt, hogy a tömörülések koalíciós kormányt alakítanak Rómában. A 2 politikai erő számos kérdésben gyökeresen ellentétes nézetet vall, ezért szakértők szerint a közös munka várhatóan nem lesz hosszú.

A gazdasági kérdések és a migrációs intézkedések mellett személyi kérdésekben sincs egyetértés a pártok között. Ezt próbálta ellensúlyozni a magát függetlennek tartó régi-új miniszterelnök, aki személyesen tárgyalt az államfővel.

"Bár Giuseppe Conte reményét fejezte ki, hogy rövid időn belül felállhat az új kabinet, a jelenlegi instabil helyzet miatt egyáltalán nem biztos, hogy erre sor fog kerülni. Az Öt Csillag szavazóinak a többsége ellenzi a közös kormányzást, és már most elpártolt a tömörüléstől" - közölte egy elemző.

A jobboldali sajtó szerint a miniszterelnök a hétvégén mindent elkövetett annak érdekében, hogy a negatív híreket cáfolja. Giuseppe Conte "jó munkalégkörről" beszélt, annak ellenére, hogy a felek nem tették túl magukat az elmúlt évek ellenségeskedésein.

Az ügyvezető kormányfő szerint talán már kedden,de legkésőbb szerdán felállhat Rómában az új kabinet. A tárcavezetők névsorát legkésőbb a hét közepén kell ismertetnie Conte-nak.

A politikus emellett azt ígérte, folytatja az előző kabinet szigorú migrációs politikáját, amelyet azonban nem támogatnak a baloldali demokraták.

Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga vezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a kabinet megnyitja a kikötőket a menekülteket szállító civil hajók előtt, és eltörli a migrációs intézkedéseket.

A jobboldali politikus kitart amellett, hogy Róma valójában nem az olasz emberek, hanem Brüsszel, Párizs és Berlin akaratát teljesíti. Véleménye szerint kizárólag előrehozott választással lehet helyreállítani a demokratikus rendet az országban.

HírTV