2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:10

Külföld

Civilszervezetek: A holland kormánynak bocsánatot kell kérnie az iraki bombázásokért

A holland kormánynak bocsánatot kellene kérnie az észak-iraki Havíja város lakóitól azokért a károkért, amelyeket 2015-ben okozott az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi pokolgépgyára elleni légitámadásban - írta az NlTimes hírportál pénteken a hollandiai Pax békeszervezet, az Utrechti Egyetem és az iraki Al-Ghad civilszervezet ajánlása alapján.

  • Civilszervezetek: A holland kormánynak bocsánatot kell kérnie az iraki bombázásokért

A szervezetek és az egyetemi kutatók a városban elvégzett vizsgálataik alapján tették meg észrevételeiket. Arra a következtetésre jutottak, hogy a légitámadás több mint 85 civil halálát okozta, több száz súlyos sérült mellett. Az amerikai becslések korábban 70 civil halálát feltételezték. A bombázás mintegy 1200 üzletben és 6000 lakóépületben tett kárt.

"A támadásnak hét évvel később is óriási hatása van az ott élőkre" - állapították meg a kutatók. "A megkérdezettek többsége úgy érzi, hogy

Hollandia cserbenhagyta őket, részben azért, mert a 4,4 millió eurós kártérítési összeg, amelyet Hollandia az újjáépítésre ígért, még nem vezetett konkrét, az áldozatok igényeit kielégítő újjáépítéshez"

- közölték a szervezetek.

A kutatók szerint a légicsapás után két évig az Iszlám Állam (IÁ) uralkodott a régióban, emiatt a lakosok alig jutottak orvosi segítséghez, tiszta vízhez és áramhoz, nem tudtak elmenekülni, további gazdasági károk keletkeztek, megnövekedett a gyermekmunka és korlátozódott az oktatáshoz való hozzáférés.

Hozzátették:

a bocsánatkérés elmaradása Hollandia részéről hozzájárul a régióban "a Nyugat-ellenes hangulathoz" ami "táptalaja lehet más terrorszervezetek kialakulásának".

A kutatók nemcsak azt javasolják, hogy Hollandia kérjen bocsánatot, hanem azt is, hogy az egyes polgárok és a közösség által elszenvedett károkat is térítse meg.

A holland légitámadás az Egyesült Államok vezette dzsihadista ellenes nemzetközi koalíció missziójának része volt.

Az IÁ pokolgépüzemében a vártnál több robbanóanyag volt, ami az előre becsültnél sokkal nagyobb erejű robbanást eredményezett. Csak 2020-ban került nyilvánosságra, hogy a támadás során sok civil meghalt.

Idén februárban tizenegy iraki állampolgár beperelte a holland államot azon károk miatt, amelyeket ők és családtagjaik szenvedtek el a légicsapásban. A NOS holland műsorszolgáltató és az NRC Handelsblad napilap két évvel ezelőtti tényfeltáró anyagaiból kiderült: a katonai vezetők annak ellenére döntöttek a bombázás mellett, hogy tudták, számolniuk kell a "járulékos károk" kockázatával. Egy amerikai értékelés előzőleg megállapította, hogy a beavatkozás csakis korlátozott katonai előnnyel járhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!