2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Vezércikk 04:00

„Civilizált európaiak fejében nem születhet meg ilyen ötlet”

Hír TV

2018. július 12., csütörtök 15:19, frissítve: csütörtök 17:25

Nincs egyetértés a migráció kezeléséről az uniós belügyminiszterek innsbrucki tárgyalásán. Az olaszok, az osztrákok és a németek is szigorúbb eljárásokat szeretnének. A menekültügyért is felelős luxemburgi tárcavezető bírálta a soros elnökséget betöltő Ausztria javaslatát az unión kívüli menekültközpontok kialakításáról.

A római átmeneti táborban közel 300-an vannak voltak, amikor csütörtök reggel begurultak a rendőrautók a tábor területére. Nem sokkal később a rendőrök elvitték azt a 35 embert, akik nem tudták a megfelelő papírokkal igazolni magukat.

„Amikor 2014-ben először érkeztem Olaszországba egy csónakon, azonnal börtönbe zártak, mert az hitték én voltam az embercsempész. Aztán rájöttek az igazságra és elengedtek. Németországba mentem, de visszajöttem, mert itt könnyebb” – mondta egy tunéziai férfi a táborból.

Olaszország most bekeményít. Ezt az Ausztria uniós elnöksége alatt tartott első belügyminiszteri csúcson, Innsbruckban is hangoztatták.

„Azt hiszem a német kollégákkal kiválóan egyetértettünk a céljainkban. Kevesebb partraszállás, kevesebb halott, kevesebb migráns” – mondta az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini.

Később hozzátette, Európának meg kell mutatnia, hogy elismeri a valóban háború elől menekülő nők és gyerekek jogát a befogadásra, viszont el akarja kerülni a több tízezer olyan ember érkezését, vagy halálát, akik nem a pusztítás elől menekülnek.

A megbeszélésen Olaszország és Ausztria mellett most már Németország is a keményvonalas megoldást sürgette, Horst Seehofer az elmúlt hetekben ezt zsarolta ki, mikor kormányválsággal fenyegette meg Angela Merkel kancellárt.

„Az olasz és osztrák kollégámmal folytatott megbeszélések után optimista vagyok és úgy vélem közös megoldás születhet az unión belüli migráció kérdésére. Európai megoldást kell találnunk, egyben vissza kell állítanunk a rendet és mégis garanciákat vállalnunk az emberséges elbánásra” – mondta a német belügyminiszter.

A házigazda osztrák belügyminiszter a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy most az Európai Bizottságon van a sor. „Sokat beszélnek most arról, hogy közel kell kerülni az európai átlagpolgárhoz. Hát itt a kiváló alkalom, hogy ez megtörténjen” – mondta Herbert Kickl.

Az Európán kívül létesítendő gyűjtőtáborok ötlete is újra felmerült, ahol kiválogatnák a menedékkérelemre jogosult embereket, ám többen mélyen elzárkóztak ettől a megoldástól. „Az Európán kívüli bevándorlóközpontok nem képezhetik civilizált európai párbeszéd részét” – mondta Jean Asselborn, belga bevándorlási miniszter, aki egyben az állampolgári ügyek uniós biztosa.

Asselborn úgy véli: erről majd akkor érdemes beszélni, ha konkrétumok lesznek. „Tud nekem mondani valaki olyan országot, ami helyet biztosítana ilyen táboroknak? Mert én nem. Most nincs értelme erről beszélnünk, majd ha lesznek konkrétumok” – tette hozzá.

Az elmúlt évekhez képest alaposan lecsökkent az Olaszországba érkező migránsok száma. Tavaly 119 ezeren érkeztek a tengeren keresztül. Ez az előző évnek csak a harmada, idén pedig eddig tizedére esett vissza a számuk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!