2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

Caritas-felmérés: Nő a menedékkérők száma Olaszországban

Csökken a törvényes munkavállalóként Olaszországba érkező külföldiek száma, eközben emelkedik a menedékkérőké - derült ki az olasz Caritas pénteken közölt felméréseiből.

  • Caritas-felmérés: Nő a menedékkérők száma Olaszországban

Az olaszországi Caritas szervezet és a Migrantes az olasz püspöki kar (Cei) migrációs alapítványa adatai szerint az Olaszországban élők 8,7 százalékát teszik ki a tartózkodási engedéllyel tartózkodó külföldiek. Ez a kevesebb mint hatvan milliós országban több mint 5,2 milliónak felel meg.

Az Európai Unióban - Nagy Britannia és Németország mögött - Olaszországban a harmadik legmagasabb a legálisan élő és dolgozó külföldi állampolgárok száma. A legnagyobb közösséget a románok alkotják, több mint 1,2 millió fővel, az albánok és a marokkóiak.

A legtöbb Olaszországban legális munkát végző külföldi, 57,5 százalék, a gazdagabb északi tartományokban telepedett le, mindenekelőtt Lombardiában.

Az utóbbi öt évben több mint 638 ezer külföldi részesült olasz állampolgárságban.

A felmérésből kitűnt az is, hogy 2014 óta 677 ezerrel csökkent az olasz népesség száma, ami egy közepes nagyságú olasz városnak, például a szicíliai Palermónak felel meg.Ennek fő oka a születések számának csökkenése.

Az adatok szerint az olaszországi börtönökben levő majdnem 60 ezer rab 33,9 százaléka külföldi, ők is többségükben románok, albánok és marokkóiak.

Ferenc pápa vasárnap misét mutat be a római Szent Péter téren a Migránsok és menekültek világnapján, amely az idén a "Nemcsak a migránsokról van szó" mottót kapta.

A világnapot az egyház 1914-ben vezette be, és az idei évtől szeptember utolsó vasárnapján tartja meg. Az alkalomból Konrad Krajewski érsek, a pápai alamizsna hivatal vezetője a dél-olaszországi Foggia térségében felkereste a főleg a paradicsomföldeken dolgozó, többségében afrikai idénymunkások barakktáborait - közölte a Vatikán.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!