2019. április 23.,
kedd, Béla napja

Caracas elrendelte a kolumbiai határ lezárását

Hír TV

2019. február 23., szombat 11:34, frissítve: szombat 13:09

A venezuelai kormány elrendelte a kolumbiai határ egyes átkelőinek lezárását pénteken, néhány órával azelőtt, hogy tiltakozása ellenére az Egyesült Államok támogatásával kolumbiai segélyszállítmányt próbáltak volna meg bejuttatni az országba ezen a határon át - jelentették hírügynökségek.

Delcy Rodríguez venezuelai alelnök Twitter-bejegyzésében a "venezuelai béke és szuverenitás komoly fenyegetésével" indokolta az intézkedést.

Kolumbia az utóbbi napokban már több tonna élelmiszer- és gyógyszersegélyt halmozott föl a határnál, és Juan Guaidó ellenzéki vezető hívei be akarják juttatni ezeket az országba. Guaidó, aki az ellenzéki többségű caracasi parlament elnöke, január 23-án kikiáltotta magát az ország ideiglenes elnökének, és bírja az Egyesült Államok és több más nyugati ország támogatását.

Guaidó váratlanul részt vett pénteken a határ kolumbiai oldalán azon a segélykoncerten, amelyet Richard Branson brit milliárdos szervezett 100 millió dollárnyi (28 milliárd forint) segély összegyűjtésére. Azt már előre lehetett tudni, hogy Iván Duque kolumbiai és Sebastián Pinera chilei elnök részt vesz a koncerten. Hírügynökségek szerint nem lehet biztosan tudni, hogy Guaidó hogy jutott át a határon, hiszen kiutazási tilalom alatt áll Venezuelában. Ő maga azt állította, hogy a venezuelai hadsereg segített neki.

Az ENSZ New York-i székhelyén tartózkodó Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter sajtótájékoztatóján "színjátéknak" nevezte az ellenzék kísérletét arra, hogy segélyeket szállítanak be az országba, és azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy ő szervezi a segélyszállítást. Washington célja, hogy erőszakot szítson az országban, és hogy fellázadjon a hadsereg - jelentette ki. Közölte, hogy Venezuela Csak az ENSZ-től és az Európai Uniótól fogad el segélyt, amint erről Caracas korábban megállapodott velük. Mindazonáltal kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a hadsereg katonái soha nem kapnának parancsot arra, hogy civilekre lőjenek csak azért, mert "valamit" be akarnának szállítani az országba.

Korábban arról szóltak hírügynökségi jelentések, hogy a venezuelai biztonsági erők összetűzésbe keveredtek civilekkel a Brazíliával közös határhoz közeli egyik településen, és ebben legkevesebb két ember meghalt, 15 pedig megsebesült. A brazíliai határt már korábban lezárta Caracas, hogy onnan ne juthasson be segély az országba.