2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Bulgária nem épít új atomerőművet, a jelenlegit bővítheti

Bulgária úgy döntött, hogy nem épít új atomerőművet, de bővítheti a meglévőnek a kapacitását - jelentette be a bolgár miniszterelnök hétfőn.

  • Bulgária nem épít új atomerőművet, a jelenlegit bővítheti

Kiril Petkov a bTV bolgár tévének nyilatkozva a létesítmény jövőjét firtató kérdésre azt válaszolta, hogy nem folytatják a belenei atomerőmű építését, helyette megvizsgálják a meglévő, kozloduji atomerőmű bővítésének lehetőségét újabb reaktorokkal.

Bulgária egyetlen atomerőműve, a Duna mellett fekvő kozloduji erőmű két, egyenként ezer megawatt teljesítményű, szovjet gyártmányú reaktorral adja az ország áramtermelésének 33 százalékát. A délkelet-európai állam gázszükségletének 95 százalékát, kőolajfogyasztásának pedig 80 százalékát oroszországi importból fedezi. Bulgária 2005-ben hirdetett tendert a Duna parti Belene városba tervezett atomerőműre.

A nyertes cég, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern atomerőmű-építő vállalata, az Atomsztrojekszport a 2008 januárjában aláírt kivitelezési szerződés értelmében két, egyenként 1000 megawatt teljesítményű harmadik generációs reaktorral szerelte volna fel a létesítményt. A bolgár kormány 2012-ben azonban befagyasztotta a beruházást, mert nem tudott megállapodni az orosz féllel a kivitelezés költségéről, és nem sikerült nyugati befektetőt találni.

A zátonyra futott ügylet nyomán Bulgária 601 millió euró kártérítést fizetett a Roszatomnak. A bolgár parlament 2018 júniusában feltételekkel ugyan, de engedélyezte, hogy a kormány újraindítsa a 2012-ben befagyasztott projektet. 2019-re a már szűkített listán szerepelt az amerikai General Electric (GE), a francia EDF leánycége, a Framatome, az orosz Roszatom, a dél-koreai Korea Hydro and Nuclear Power Co (KHNP), továbbá a Kínai Nemzeti Atomenergetikai Társaság (CNNC). A Roszatom, a KHNP és a CNNC mint befektető szerepelt a listán, a Framatome és a GE pedig beszállítóként.

2020-ban tervezték kiválasztani a győztest a belenei atomerőmű 10 milliárd eurósra tervezett megépítésére, de a koronavírus-járvány itt is közbeszólt, a pályázatot leállították és azóta sem indították újra.

 

MTI 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szánthó Miklós: Mi vagyunk a wokebusters + videó

Szánthó Miklós: Mi vagyunk a wokebusters + videó

A CPAC Hungary célja nem kisebb, minthogy megszervezzük az antiglobalista erők globális koalícióját - jelentette ki Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a Konzervatív Politikai Akció Konferencia csütörtöki nyitónapján.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!