2019. augusztus 22.,
csütörtök, Menyhért, Mirjam napja

Budapesti járatot is érintett a sztrájk

Hír TV

2019. január 7., hétfő 14:34

Berlinben 55 járatot kellett törölni a biztonsági dolgozók sztrájkja miatt. A reggeli munkabeszüntetési akció érintett egy budapesti járatot is. A szakszervezetek azután döntöttek a megmozdulás mellett, hogy nem teljesítették bérkövetelésüket.

A német főváros két nemzetközi repterére hirdetett sztrájkot a németországi szolgáltató ágazat szakszervezeti szövetsége. A tiltakozó akció hajnali 5 órától délelőtt 8.45-ig tartott.

„Itt a Tegelen, körülbelül 50 járatot töröltek ma. A Schönefelden csak 5-öt. De sok gép késik” – mondta Kathrin Westhoelter, a berlini repülőtér szóvivője.

A sztrájk ugyan véget ért, de több tucat járat jelentős, akár 5 órás késéssel közlekedik. A menetrend várhatóan csak délután áll helyre.

„Hurgadai jártunknak 8:40-kor kellett volna felszállnia. Aztán 10:30-at mondtak. Neuruppinból délután 4-kor indultunk el, a gyerekeink már fáradtak, és már mi is. Reméljük, azért még ma elszállunk” – mondta egy Egyiptomba tartó utas.

A biztonsági szolgálatok dolgozóinak akarnak nagyobb fizetést kiharcolni, minden német régióban. A Verdi egységesen 6540 forint bruttó órabért követel a többi között az utasok és a poggyászokat ellenőrző, 23 ezer munkavállalónak. A vezetés elfogadhatatlannak tartja ezt a követelést, 2 százalékos béremelést ajánlanak.

„A Berlin-Brandenburg regionális bérmegállapodás alapján a biztonsági személyzet 17.12 €-t kap óránként. A Verdi egész Németországban 20 eurót követel. A munkáltatóink jelenleg kevesebb mind 40 eurocentes emelést ajánlanak, elég nyilvánvaló, hogy távol áll a Verdi céljaitól. Sok mindennek kell még történnie” – mondta Andreas Splanemann, szakszervezeti szóvivő.

Eddig négy tárgyalási fordulót tartottak, a következőre január 23-án kerül sor. Ha addig nem sikerül megegyezni az egységes bérről, további sztrájkokra lehet számítani Németországban.