2020. október 31.,
szombat, Farkas napja

Brüsszelben tovább győzködik egymást az uniós vezetők

Hír TV

2020. július 20., hétfő 12:25

Angela Merkel azt hangsúlyozta, hogy mindenképpen szükséges, hogy megállapodás szülessen. A kérdés csak az, hogy ez megvalósulhat-e a mai nap folyamán vagy pedig egészen augusztusig kell rá várni. Brüsszelből Zöldhegyi Katalin tudósított.

Úgy tűnik, hogy az állam- és kormányfők mindent megtesznek annak érdekében, hogy megegyezésre jussanak, reggel hat órakor függesztették fel a tárgyalásokat, úgy hogy majd délután folytatják - mondta el a Hír TV tudósítója.

Zöldhegyi Katalin megjegyezte, hogy hajnalra már felcsaptak az indulatok, a francia elnök például kifakadt az osztrák kancellárra, mert az a tárgyalások helyett interjúzni ment. Az olasz miniszterelnök pedig a plénum előtt fenyegette meg a tárgyalásokat gáncsoló holland miniszterelnököt.

Elhangzott, hogy Charles Michel a tárgyalások 22. órájában tett újabb javaslatot a megállapodásra. Ez a helyreállítási alapból a vissza nem térítendő támogatások összegét továbbcsökkentené az eredeti 500 milliárdról 390 milliárdra, ezzel párhuzamosan pedig nőnének a hitelek arányai. Tehát most úgy néz ki, hogy a korábbi kétharmad-egyharmad helyett fele-fele arányban lennének hitelek és vissza nem térítendő támogatások.

Az egyeztetések délután négy órakor kezdődnek újra minden idők leghosszabb uniós csúcsán - tette hozzá a tudósító.

Kapcsolódó tartalom:

Nincs még megállapodás, hétfőn is folytatódik az uniós csúcstalálkozó

Hír TV