2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Brüsszel lázasan ügyködik, hogy kicselezze az Iránt érintő amerikai szankciókat

Hír TV

2018. május 18., péntek 17:52, frissítve: péntek 19:07

Egy 1996-os törvénnyel kerülné ki Európa az Iránt érintő amerikai szankciókat. Brüsszelben elkezdték előkészíteni a terepet arra, hogy az augusztus 6-án életbe lépő amerikai szankciók alól kibújhassanak az európai vállalatok és tovább tudjanak üzletelni Iránnal.

Brüsszel mindenáron életben tartaná az iráni atomegyezményt, az Európai Bizottság pedig már jogilag előkészítette a terepet, hogy az európai cégeket ne érintsék az amerikai szankciók. Egy olyan jogszabályt frissítettek, ami még a Kuba elleni amerikai szankciókat kerülte ki. Ezt kell augusztus 6-ig részletezni. Ekkortól lépnek életbe az amerikai szankciók. A Bizottság elkezdte frissíteni is azoknak az európai vállalatoknak a listáját, amelyeket érinthetnek a büntetőintézkedések.

„Zöld utat adtunk az Európai Befektetési Banknak, hogy segítse az Iránban befektetéseket tervező európai cégeket. A bizottság fenntartja az együttműködést Iránnal, az energetikáért felelős biztos pedig hamarosan Teheránban tárgyal a részletekről” – közölte Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője.

Európának elemi érdeke, hogy fenntartsa az egyezményt. A szankciók feloldása óta eltelt három évben az Airbus, a Reunault, a Siemens, a Total és sok más európai nagyvállalat fektetett be Iránban. Irán második legnagyobb kereskedelmi partnere az Európai Unió. Az iráni külügyminiszter is megerősítette a héten az egyezmény iránti elkötelezettségét.

„El kell indítanunk a folyamatot, és nincsen sok időnk, közben pedig meg kell találni a garanciákat arra, hogy az egyezmény gazdaságilag továbbra is előnyös marad Irán számára” – mondta Javad Zarif.

Az atomegyezményből egyedül az Egyesült Államok vonult ki, a többi aláíró, az európai országok mellett Oroszország és Kína is jelezte, hogy kitart a megállapodás mellett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!