2019. december 12.,
csütörtök, Gabriella napja

Brit veteránok emlékeztek a normandiai partraszállásra

Hír TV

2019. június 6., csütörtök 10:13

Európa szerte megemlékezéseket tartanak a Normandiai partraszállás évfordulóján. A második világháborúban harcoló brit ejtőernyősök közül többen még ma is élnek. 75 évvel az esemény után most megismételték történelmi ugrásukat.

Két II. világháborús veterán 75 évvel a normandiai partraszállás után vállalkozott ejtőernyős ugrásra, pontosan ugyanazon a helyen, ahol 1944-ben tették Európa felszabadításáért a német hadsereggel szembeszállva.

A brit Jock Hutton a partraszállás 65. és 70. évfordulója alkalmából már véghezvitt hasonló mutatványt. Elmondása szerint mindegyiket nagyon élvezte.

A II. világháborúban harcoló katona, Harry Reed, aki szintén túl van 90. életévén, korábban gyakorló ugrásokat végzett, amellyel pénzt gyűjtött az Üdvhadsereg számára. Az újságíróknak elmondta hogy mindannyian kötelességüknek érezték a háborúban való részvételt.

 

A hadműveletekben mintegy 156 ezer katona vett részt, közülük 4400-an meghaltak a harcok során. Az ejtőernyősök akkor is, mint most is,a Douglas C-47-es típusú repülőgépből ugrottak. A megemlékezésre összegyűjtötték a legtöbb, máig fellelhető szállítógépeket, amelyek szintén ugyanazon az útvonalon repültek, mint 75 évvel ezelőtt.

Hír TV