2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Brexit: Theresa Maynek nincs meg a többsége

A londoni parlament várhatóan elutasítja a brexit-egyezményt a jövő héten. A Konzervatív Párt egyik képviselője szerint a frakció elsöprő többsége nemmel szavaz majd a dokumentumra. Ahogy az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt is. Enélkül a párt nélkül nincs is meg a szükséges támogatás a javaslat elfogadásához. A londoni alsóház vezetője szerint a brit EU-tagság szabályozatlan megszűnése lenne a következménye annak, ha a parlament a jövő héten leszavazza a kilépés feltételeiről szóló megállapodást. Kedden az Európai Bíróság tanácsnoka kijelentette, hogy a britek egyoldalúan is visszavonhatják kilépési szándékukat, erre az Európai Unió Szerződése 50. cikke ad lehetőséget mindaddig, amíg a kilépési megállapodás hivatalosan nem lépett hatályba. Közben Nigel Farage bejelentette, kilép a brexitért küzdő, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjából.

  • Brexit: Theresa Maynek nincs meg a többsége

Egy héttel a brexit-egyezményről szóló szavazás előtt hatalmas pofont kapott a javaslat mellett kampányoló Theresa May a londoni parlamentben. A képviselők kimondták, hogy a kormány testületileg megsértette a képviselőházat azzal, hogy nem hozta nyilvánosságra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodáshoz csatolt jogi útmutatást.

„311 igen szavazat, 293 nem. Az igenek vannak többségben” – jelentette be a házelnök a voks eredményét az ellenzéki indítványról. A modern brit történelemben még nem volt példa arra, hogy a kormány megsértette volna a törvényhozást. A döntés arra is kötelezte a kabinetet, hozza nyilvánosságra a jogi útmutatót.

A brexit-megállapodás legvitatottabb eleme az az átmeneti megoldás, amelyet London és Brüsszel dolgozott ki az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés visszaállításának elkerülésére. Méghozzá úgy, hogy egységes vámügyi szabályozás lépne életbe az Európai Unió és az Egyesült Királyság között akkor, ha a kilépés után nem rendezik a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatrendszer kérdéseit.

Az ellenzék elsősorban attól tart, hogy egy ilyen vámrendszer végleg az uniós szabályozáshoz kötné a briteket. Theresa May a parlamenti vitasorozat során ezt határozottan visszautasította.

„A tartalékmegoldás nem trükk, amelynek az a célja, hogy az Európai Unió csapdájába ejtsen. Ez fontos előnyt jelent, hogy hozzáférjünk az uniós piachoz, az unió kötelezettségei nélkül. Ez az, amit nem akar az EU, régóta egyedül ehhez ragaszkodik” – mondta a brit kormányfő.

Alig kezdődött el a vita a brexit-megállapodásról, kiderült, a kisebbségben kormányzó Theresa May nem számíthat a dokumentum megszavazására. A konzervatívokat kívülről támogató észak-írországi Demokratikus Unionista Párt egyik képviselője ugyanis közölte, nemmel voksolnak a javaslatra, amely szerintünk alkotmányos szempontból sebezhető pozícióban hagyja Észak-Írországot. Az észak-ír párt nélkül nincs meg a többsége a kormánynak ebben a kérdésben.

A kormányfő még a toryk voksait sem veheti készpénznek. A frakció korábbi, a bennmaradást támogató alelnöke a BBC-nek biztosra vette, hogy a miniszterelnök elveszti a parlamenti szavazást, szerinte a konzervatívok 80 százaléka elutasítja a Brüsszellel kötött megállapodást.

A kilépési folyamat leállítására egyébként létezik jogi lehetőség: kedden az Európai Bíróság tanácsnoka kijelentette, hogy a britek egyoldalúan is visszavonhatják kilépési szándékukat. Erre az Európai Unió Szerződése 50. cikke mindaddig lehetőséget ad, amíg a kilépési megállapodás hivatalosan nem lép hatályba.

Szabályozatlan brexit

A londoni alsóház vezetője szerint a brit EU-tagság szabályozatlan megszűnése lenne a következménye annak, ha a parlament a jövő héten leszavazza a kilépés feltételeiről szóló megállapodást. Andrea Leadsom – aki az alsóház vezetőjeként a kormányzó Konzervatív Párt frakciójának vezetőjéhez hasonlatos, a törvényalkotási ügymenet irányításáért felelős magas rangú kabinettag – a BBC brit közszolgálati rádiónak nyilatkozva szerdán kijelentette: hacsak a kormány nem indul el a jelenlegitől teljesen eltérő irányban, így próbálva később ismét elfogadtatni a megállapodást, akkor a magától értetődő alapeseti forgatókönyv a megállapodás nélküli kilépés.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!