2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Brexit: a várakozások szerint nem megy át a javaslat

A parlamenti matematika azt jelzi előre, hogy Theresa May uniós kilépési egyezsége nem fog átmenni a brit törvényhozáson. Ma este szavaz a londoni alsóház a Brüsszellel kialkudott Brexit-megállapodásról. Ha nem lesz meg a többség, akkor a kormányfőnek hétfőig kell új alkut kötnie az Európai Unióval, és azt a Westminster elé terjeszteni. Ha ez sem sikerül, szakértők már a Brexit elmaradását latolgatják..

  • Brexit: a várakozások szerint nem megy át a javaslat

Megtartották a brexit-megállapodásról tartott utolsó parlamenti vitát a Westminsterben. A brit főügyész beszédével kezdődött a keddi zárónap, ő nemzeti egységre kérte a képviselőket, a káosz megelőzése miatt a tervezet megszavazására.

„...Nagy kérdés, hogy a kilépés megtörténhet-e kitűzött március 29-ig, de ez nem változtat azon, hogy most arról kell döntenünk, hogy rend legyen vagy káosz?” – vélekedett a brit főügyész Geoffrey Fox.

Theresa May nehéz helyzetbe került a brexit levezénylésével, a Brüsszellel kialkudott megállapodás a maradás-pártiaknak sok, mert az a kilépést tartalmazza, a brexit pártolóinak pedig kevés, mert ideiglenesen félig benntartja az EU-ban az Egyesült Királyságot.

„...A kilépés előtt megkötünk egy egyezséget az EU-val, amely alapján az egységes piac és a vámunió előnyeit továbbra is élvezhetjük. Ez bosszantja az embereket, ez egy vakrepülés” – így Anna Soubry maradáspárti konzervatív képviselő.

A kormányfő saját tábora, a Konzervatív Párt is megosztottá vált az ügyben.

„A megállapodás ellen fogok szavazni, mert ez az alku nem azt a kilépést eredményezi, amiről szó volt. Elmaszatolja a kilépési befizetés, az észak-ír határ vagy a végső viszonyrendszer elemeit, ezért ez egy rossz szerződés” – így Jacob Rees-Mogg, a Konzervítiv Párt keményvonalasainak vezetője.

A parlamenti többség várhatóan nem lesz meg a ma esti voksoláson. A koalíciós partner, az ír Demokratikus Unionista Párt sem szavaz Theresa May mellett. ha elbukik a tervezet, akkor két és fél hónappal a kilépés dátuma előtt a brit kormány nehéz helyzetbe kerül: vagy új alkura kényszerül Brüsszellel, de ezt az unió vezetői többször kizárták már, vagy a kilépés elhalasztását kéri, ez azonban a brit emberek többségének kinyilvánított véleményével ellentétes lenne.

Az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn azt ígérte, a kormánnyal szemben pártja bizalmatlansági indítványt fog benyújtani. Szerintük a Brexit-patthelyzet feloldásának legdemokratikusabb módja az előrehozott választások kiírása lenne.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!