2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Brexit: a tárgyalások újbóli megnyitását kéri az uniótól Theresa May

Theresa May brit miniszterelnök délután telefonon egyeztet uniós vezetőkkel, még mielőtt kora este megkezdődik az újabb szavazás a kilépés módosított feltételeiről a londoni parlamentben. A tavaly kialkudott megállapodást két hete a Westminsterben leszavazták, a miniszterelnök új javaslatokat ígért a parlamentnek.

  • Brexit: a tárgyalások újbóli megnyitását kéri az uniótól Theresa May

Néhány órával a westminsteri voksolás előtt is nagy a bizonytalanság, hogy ez a szavazás lesz-e a végső. A brit miniszterelnök tavaly novemberben Brüsszellel kialkudott megállapodását két hete leszavazta a parlament. Theresa May kedd estére ígért módosító javaslatokat az egyezséghez, hogy esetleg így elnyerje a többség támogatását. A kormányfő kora délután bejelentette, hogy a megállapodás újratárgyalását kezdeményezi az Európai Unió vezetőivel, és ehhez kér új parlamenti felhatalmazást.

A délutáni vitában az ellenzék azt kérte rajta számon, hogy miért változtatta meg álláspontját, hiszen két hete még az újratárgyalást kizárta. Theresa May annyit válaszolt: a parlamenti voksolásokból eddig annyi derült ki, mit nem akar a többség, de az nem, hogy mit akar. Most egységet kellene mutatni, és világos üzenetet küldeni Brüsszelnek.

„A kormány az ír–észak-ír határkérdés szabályozását tárgyalná újra. A jelenlegi egyezménytervezet olyan tartalékrendelkezést tartalmaz, amelynek értelmében az Egyesült Királyság a kérdés végleges rendezéséig átmenetileg a vámunió része maradna, hogy ne kelljen visszaállítani Írország és Észak-Írország között a határellenőrzést. Észak-Írország ugyanis az Egyesült Királyság részeként március 29-én elhagyja az EU-t, a másik ír állam, Írország viszont marad. A vámuniós tagság azonban sértené a brit emberek döntését: a 2016-os népszavazáson a többség a teljes kilépés mellett döntött” – fogalmazott May.

Közgazdászok szerint, ha a határidőig nem kötnek új megállapodást az EU-val, a brit gazdaság súlyos károkat fog elszenvedni a kilépéssel. A konzervatív párt keményvonalas tagja szerint azonban ettől nem kell félni. „Én mindig is a megállapodás megkötése pártján álltam, de ha megállapodás nélkül lépünk ki, attól sem kell félni. Persze más párttársaim ettől tartanak, de ha egységesek vagyunk, akkor ez a nemzet érdeke is lehet” – jelentette ki Jacob Rees-Mogg.

Az uniós vezetők korábban jelezték azonban, hogy nem hajlandóak a 18 hónap alatt tető alá hozott egyezség újratárgyalására.

Weber szerint nincs értelme

Nincs értelme a brexit-tárgyalások újranyitásának – szögezte le az Európai Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje. Manfred Weber szerint ugyanis, ha újrakezdenék a folyamatot, az azt jelentené, hogy minden vitás kérdést újra kellene nyitni. Így nem csak az északír határ ügyét, de a Gibraltár helyzetét is ismét tárgyalni kellene és azt is, hogy mennyi pénzt kell fizetnie Nagy-Britanniának a kilépésért. A német politikus szerint a brit félnek inkább tiszteletben kellene tartania az eddig kialkudott megállapodást.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!