2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Bővítik a rendőrség jogkörét a fokozódó terrorizmus miatt

2015. április 29., szerda 10:20, frissítve: szerda 10:56

Az Európai Unió öt éven belül kibővíti a rendőrség és a nyomozó hatóságok jogköreit, hogy szabadabban megfigyelhessék a terrorizmussal vagy internetes támadásokkal gyanúsított embereket. A jogvédők a szabadságjogok korlátozása miatt aggódnak.

Hatékonyabban kell fellépni Európában a terrorizmus, a szervezett bűnözés és az internetes bűncselekmények ellen – erről tárgyaltak az Európai Parlament képviselői. 2020-ig szigorítanák a jogszabályokat, néhány képviselő viszont attól tart, hogy ha a rendőrség több nyomozati jogot kap, akkor sérülhetnek a polgárok szabadságjogai. „A belső biztonsággal kapcsolatban a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a kiberbűnözés állnak az első három helyen. Ezek nem új kihívások, de egyre komplexebbé váltak. A meglévő együttműködési módszerek, eszközök nem kielégítők, egyszerűen jobban kell végeznünk ezt a munkát” – ismerte el Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke.

Szerinte a nagyobb szigor, tehát például a telefonos vagy internetes kommunikáció megfigyelése nem csorbítja az európai polgárok szabadságjogait. Azt viszont a politikusok is elismerik, hogy a szigorúbb megfigyelés nem jelent megoldást az újonnan érkező bevándorlók esetében, akiknek afrikai vagy közel-keleti dzsihadistákkal is kapcsolatuk lehet. „A terrortámadásokat az elmúlt időszakban olyanok követték el, akiket már ismert a rendőrség, egy ideig körözte is őket, aztán mégis felhagytak a követésükkel. Ha most a korábbi jogszabályok helyett új eszközökről döntenek, az veszélyes, mert eltereli a figyelmet a már ismert, terroristagyanús személyekről” – mondta egy baloldali holland politikus.

Az új biztonsági stratégiáról az európai állam- és kormányfők szavaznak júniusban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!