2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Börtönbe kell vonulnia Romániában Traian Basescu volt államfő egyik korrupcióért elítélt bizalmasának

Le kell töltenie korrupcióért kiszabott hatéves börtönbüntetését Elena Udrea volt román turisztikai miniszternek, Traian Basescu volt államfő egyik legfőbb bizalmasának, miután a legfelsőbb bíróság csütörtökön megalapozatlannak minősítette és jogerősen elutasította a 2018-as elmarasztaló ítélet ellen emelt semmisségi panaszt.

  • Börtönbe kell vonulnia Romániában Traian Basescu volt államfő egyik korrupcióért elítélt bizalmasának

A csütörtökön hozott ítélet egy hat éve kezdődött bonyolult jogi eljárás végére tett pontot. Udreát 2016-ban többrendbeli megvesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és európai alapok eltérítése vádjával állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A vádhatóság szerint Udrea több közbeszerzési eljárás során a szerződés értékének tíz százalékát kitevő kenőpénzt kért üzletemberektől, illetve az általa vezetett minisztérium törvénytelenül finanszírozott közpénzekből 2011-ben egy ökölvívó gálát.

A korrupciós ügyben 2018-ban hozott első ízben jogerős ítéletet a román legfelsőbb bíróság, Udrea azonban akkor nem került börtönbe, mert az ítélet elől Costa Ricára menekült, és az elhúzódó kiadatási eljárás közben Romániában egy olyan alkotmánybírósági döntés született, amely szabálytalannak nyilvánította a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsainak kialakítását, és ezért 2014-ig visszamenőleg az összes ilyen ítéletet (köztük Udreáét is) megsemmisítette.

Udrea dossziéja időközben az Európai Unió Bíróságán is megfordult, csütörtökön pedig a román legfelsőbb bíróság - immár szabályszerűen létrehozott - öttagú bírói tanácsa szavazattöbbséggel hozta meg a politikus bebörtönzését jelentő jogerős döntést.

Elena Udrea ügyeit azért övezi még mindig nagy médiafigyelem Romániában, mert Basescu elnöksége idején tíz éven keresztül az ország egyik legbefolyásosabb, és legtöbbet szereplő politikusának számított. Egy másik, illegális kampányfinanszírozási ügyben - amelyben Basescu egyik lánya is letöltendő börtönbüntetést kapott - első fokon nyolcéves szabadságvesztésre ítélték, de ebben az ügyben még folyamatban van a fellebbviteli tárgyalás.

Nemcsak pártfogoltja, hanem a - jelenleg európai parlamenti képviselőként politizáló - volt elnök is nehéz helyzetben van mostanában: Basescu elveszítette volt román államfői előjogait, egyebek mellett a számára kiutalt protokollvillából is kilakoltatták, miután a legfelsőbb bíróság márciusban jogerős határozatban mondta ki, hogy ötven évvel ezelőtt, egyetemi hallgatóként együttműködött az egykori kommunista titkosszolgálattal, a Securitatéval.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Geert Wilders: Visszaadom Hollandiát a hollandoknak + videó

Geert Wilders: Visszaadom Hollandiát a hollandoknak + videó

Hétfőn kezdődtek meg a koalíciós tárgyalások Hollandiában, de nincs könnyű dolga a választásokon győztes Szabadság pártnak. A Napi Aktuálisban Gábor Dzsingisz, a holland kereszténydemokrata tömörülés korábbi képviselője volt a vendégünk.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!