2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Boris Johnson még decemberben kiléptetné országát az Unióból

Ha a Konzervatív Párt nyeri a decemberi előrehozott parlamenti választást, akkor még Karácsony előtt lesz Brexit - ígérte a brit kormányfő. A Szigetországban december 12-én tartanak előrehozott parlamenti választásokat. A Skót Nemzeti Párt ezt arra használná, hogy új függetlenségi népszavazást kérjen Londontól. Skóciában több tízezren tüntettek a függetlenségért a hétvégén.

  • Boris Johnson még decemberben kiléptetné országát az Unióból

Mélységesen sajnálatosnak nevezte Boris Johnson, hogy korábbi ígéretét nem tudta betartani, és az Egyesült Királyság nem lépett ki az Európai Unióból október végéig. Ennek ellenére újabb ígéretet tett: a miniszterelnök kijelentette, ha pártja megnyeri a decemberi előrehozott választást, akkor december közepéig véghez viszi a Brexitet.

"Mélységesen sajnálom. De tovább kell lépnünk. És a különbség a kormány és bármely más párt között az, hogy egyedül a kormánynak van olyan megállapodás-tervezete, ami készen áll a jóváhagyásra és az azonnali kivitelezésre december közepéig"

– mondta a brit kormányfő, hozzátéve az általa kialkudott megállapodás az egyetlen kiút az Unióból.

Boris Johnsont törvény kötelezte, hogy kérelmezze Brüsszeltől a Brexit határidejének elhalasztását, amit – bár a kormányfő végig ellenezte a kérvényt -, január 31-ig meg is kapott Nagy Britannia. A határidő rugalmas, ha London korábban ratifikálja a kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodást, az adott hónap végén megszűnhet a brit EU-tagság – legkorábban tehát december 31-én.

A Brexit körüli bizonytalanságot kihasználva, a hatalmon lévő Skót Nemzeti Párt közben újabb függetlenségi népszavazást sürget. Több tízezren vettek részt a hétvégén a függetlenségi tüntetésen, ahol a párt vezetője bejelentette, hogy kérni fogja Londontól a népszavazás kiírását. Nicolas Sturgeon szerint az előrehozott parlamenti választás Skócia esélye arra, hogy megússza a Brexitet és kezébe vegye saját sorsát.

"Az az út, amit Boris Johnson kínál egy olyan út, ahol Donald Trump jelöli ki az irányt. Tévedés ne essék, ez a jövő azt jelenti, hogy kockára tesszük az egészségügyi rendszerünket, a dolgozók jogát, a környezetvédelmi előírásainkat. Van azonban egy sokkal jobb alternatíva. Véget kell vetni annak, hogy Skócia két gonosz közül próbálja a kevésbé rosszat választani."

- fogalmazott Nicolas Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt vezetője hozzátéve: a függetlenség karnyújtásnyira van.

A 2016-os brit referendumon a skótok 62 százaléka voksolt a bennmaradásra. A konzervatív párti brit kormány viszont korábban többször is világossá tette, hogy kizárt egy újabb skóciai függetlenségi népszavazás megtartása.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

Április 30-án hirdeti ki másodfokú határozatát a Pécsi Ítélőtábla, a buszos ügy néven ismert perben. A vádirat szerint az eredeti árnál 666 millió forinttal többért vett Pécs használt tömegközlekedési járműveket. Első fokon a vádlottakat felmentették.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!