2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Boris Johnson: Lehetséges egy új kilépési megállapodás

A Brexit-folyamat e késői szakaszában is lehetséges egy új megállapodás az Európai Unióval Nagy-Britannia kilépésének feltételrendszeréről, de ennek az egyezménynek nem lehet része az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti fizikai határellenőrzés újbóli bevezetésének megelőzését célzó tartalékmegoldás (backstop) - mondta a londoni parlamentben Boris Johnson brit miniszterelnök.

  • Boris Johnson: Lehetséges egy új kilépési megállapodás

Johnson, aki előző napi beiktatása óta első ízben szólalt fel az alsóházban, megerősítette azt a többször hangoztatott ígéretét is, hogy kormánya garantálja a Nagy-Britanniában élő és dolgozó 3,2 millió külföldi EU-állampolgár jogosultságainak maradéktalan további érvényesülését.

Kijelentette: a külföldi EU-polgárok "abszolút bizonyosak lehetnek abban, hogy az országban maradhatnak és folytathatják jelenlegi életvitelüket.

Hozzátette: kormánya erről külön törvényben fog gondoskodni.

Johnson megköszönte a brit társadalomnak nyújtott hozzájárulásukat és a Brexit-folyamatban tanúsított türelmüket.

A kormányának elsődleges fontosságú feladatait ismertető beszédében megismételte azt az álláspontját, hogy Nagy-Britannia mindenképpen kilép az EU-ból a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapján.

Hangsúlyozta: azt részesítené előnyben, ha a brit EU-tagság rendezett módon, megállapodással szűnne meg és ő minden erejével azon fog dolgozni, hogy ez így történjen.

Kijelentette ugyanakkor, hogy az előző miniszterelnök, Theresa May kormánya által elért, az alsóház által háromszor is elutasított kilépési megállapodás elfogadhatatlan a brit parlament és az ország számára egyaránt.

A brit kormányfő szerint ha egy ország nagyra értékeli függetlenségét és van önbecsülése, nem fogadhat el olyan szerződést, amelynek alapján lemond gazdasági függetlenségéről és saját kormányzásának jogáról, márpedig a jelenlegi kilépési megállapodásban foglalt backstop-mechanizmus érvényesítése éppen ezt jelentené.

Nem megoldás az sem, hogy e mechanizmus alkalmazására időhatárt szabjanak; megállapodás a kilépés feltételeiről csak a backstop-záradék eltörlésével lehetséges - mondta Johnson.

Kijelentette: Nagy-Britannia a maga részéről kész a jóhiszemű tárgyalásokra a mostani Brexit-egyezmény alternatívájáról, de azt szeretné, hogy az ír-északír határellenőrzés kérdését London és az EU a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről szóló tárgyalásokon rendezze.

Boris Johnson közölte: nem fogadja el azt az érvet, hogy az ír-északír határellenőrzés elkerülése csak úgy lehetséges, ha az Egyesült Királyság egésze vagy egyes térségei az Európai Unió egységes belső piacának és vámuniójának része marad.

A brit miniszterelnök hozzátette: reméli, hogy az Európai Unió változtat a Brexit-megállapodás újratárgyalását elutasító álláspontján, de ha ez nem történik meg, akkor Nagy-Britannia október végén megállapodás nélkül lép ki az EU-ból.

Az Európai Unió folyamatosan hangoztatja azt az álláspontját, hogy nem lehetséges az 585 oldalas Brexit-megállapodás újratárgyalása, és semmiféle olyan kilépési egyezmény nem képzelhető el, amelynek nem része a backstop-megoldás.

A kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának keményvonalas Brexit-tábora - amelynek Johnson az egyik frontembere - és a kisebbségi tory kormány külső támogatója, a szintén erősen EU-szkeptikus észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) mindenekelőtt a backstop-záradék miatt veti el mereven a May által elért Brexit-megállapodást.

E záradék alapján ugyanis az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, Észak-Írországban pedig az unió egységes belső piacának egyes szabályozói is érvényben maradnának, ha Londonnak nem sikerülne olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutnia az EU-val, amely önmagában feleslegessé tenné tartalékmegoldás alkalmazását.

Csütörtöki alsóházi beszédében Johnson ismét egyenes utalást tett arra, hogy megállapodás nélküli Brexit esetén kormánya nem teljesítené az EU-val szemben még fennálló, 39 milliárd fontra (14 300 milliárd forintra) becsült brit pénzügyi kötelezettséget. Kijelentette: ha Nagy-Britannia egyezmény nélkül lépen ki az EU-ból, "a következmények kezelésére ott van a kilépési megállapodásban szereplő 39 milliárd font".

Ír kormányfő: remélem, hogy Johnson nem a megállapodás nélküli kilépés mellett dönt

Reményét fejezte ki csütörtökön Leo Varadkar ír kormányfő, hogy brit kollégája, Boris Johnson nem az Európai Unióból megállapodás nélkül elhagyása mellett dönt, de hangsúlyozta, egyedül Nagy-Britanniának kell a döntést meghoznia.

Brit kormányfőként mondott első beszédében Johnson csütörtökön kijelentette, hogy lehetséges az új megállapodás az Európai Unióval Nagy-Britannia kilépésének feltételrendszeréről, de az egyezménynek nem lehet része az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti fizikai határellenőrzés újbóli bevezetésének megelőzését célzó tartalékmegoldás (backstop).

Varadkar viszont azt hangsúlyozta, hogy nem lesz sem megállapodás a kilépésről, sem az azt követő kereskedelmi egyezmény, ha Nagy-Britannia nem fogadja el a backstopot.

A tartalékmegoldás kivételére történő felszólítással Johnson lényegében a "megállapodás nélküli" Brexitet szorgalmazta - fogalmazott Varadkar.

"Remélem, hogy az új brit miniszterelnök nem a megállapodás nélküli kilépést választja, de ez csak tőlük függ" - hangsúlyozta az ír kormányfő.

"Az Európai Unió és Írország álláspontja nem változott: a tartalékmegoldás a kilépési egyezmény szerves része" - tette hozzá.

"A backstop nélkül nincsen kilépési egyezmény, nincs átmeneti időszak, nincs életbe lépési időszak, és nem lesz szabadkereskedelmi megállapodás sem, amíg a dolgok meg nem oldódnak" - mondta.

Varadkar közölte, hogy rövidesen találkozni szeretne Johnsonnal, hogy ismertesse vele az álláspontját. Ugyanakkor hangsúlyozta: a döntés, hogy az Egyesült Királyság megállapodással vagy anélkül lép ki az unióból, kizárólag Londontól függ.

"A megállapodás nélküli kilépés brit fenyegetés. Ezt csak a brit kormány tudja előidézni"- tette hozzá.

A jelenlegi Brexit-megállapodás legvitatottabb eleme az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli meghonosításának elkerülését célzó tartalékmegoldás, a backstop. Ennek alapján az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha nem sikerülne időben olyan szabadkereskedelmi megállapodást kötni, amely feleslegessé tenné az ellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán. A keményvonalas tory Brexit-tábor viszont - amelynek Johnson az egyik frontembere - nem fogadja el a kilépési egyezményben foglalt tartalékmegoldást.  

Ez a 499 kilométeres határszakasz lesz az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatára a Brexit után. 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!