2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Bolívia kilépett a baloldali vezetésű latin-amerikai és karibi országok regionális szervezetéből

Bolívia kilépett a baloldali vezetésű latin-amerikai és karibi országokat tömörítő Bolívári Szövetség a Mi Amerikánk Embereiért (ALBA) nevű kormányközi szervezetből - jelentette be Karen Longaric, Jeanine Ánez ideiglenes bolíviai elnök külügyminisztere.

  • Bolívia kilépett a baloldali vezetésű latin-amerikai és karibi országok regionális szervezetéből

"Kiléptünk az ALBA-ból" - mondta a tárcavezető az Erbol helyi rádió műsorában.

Longaric egyben azt is közölte, hogy a latin-amerikai ország külügyminisztériuma visszahívja a lemondatott Evo Morales elnök által kinevezett nagykövetek 80 százalékát. "Azonnali hatállyal megszüntetjük megbízatásukat" - húzta alá a miniszter érzékeltetve az országban bekövetkezett politikai fordulatot.

Longaric korábban már bejelentette, hogy visszahívják az ország kubai nagykövetét és az ENSZ-hez akkreditált diplomáciai képviselőjét, miután nem voltak hajlandóak lemondani tisztségükről.

Az ALBA 2004-ben jött létre a latin-amerikai és karibi országok közötti kereskedelmi-gazdasági együttműködési mechanizmusként Hugo Chávez volt venezuelai elnök és Fidel Castro egykori kubai vezető kezdeményezésére. A szervezetnek Bolívia kilépésével kilenc tagállama maradt: Venezuela, Kuba, Nicaragua, Dominikai Közösség, Antigua és Barbuda, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Saint Lucia, Grenada, valamint Saint Kitts és Nevis.

Bolívia egymillió dolláros (295 millió forint) segélyt kapott augusztus végén az ALBA-tól az amazóniai erdőtüzek megfékezésére.

A baloldali Evo Morales, aki 2006 óta állt az ország élén, vasárnap kényszerült lemondani az elnöki posztról a rendőrség és a hadsereg vezetésének nyomására azt követően, hogy az Amerikai Államok Szervezete súlyos szabálytalanságokra derített fényt az októberi elnökválasztáson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt. Morales Mexikóban kért és kapott menedéket. Jeanine Ánez, aki a felsőház egyik jobboldali ellenzéki alelnökének tisztségét látta el, kedden nyilvánította magát Bolívia ideiglenes államfőjévé. A hatalomváltást az alkotmánybíróság is megerősítette, de az országban változatlanul bizonytalan a helyzet.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!