2019. június 25.,
kedd, Vilmos napja

Bolívia is forrong

Hír TV

2018. október 11., csütörtök 13:41

Bolíviában több ezren tüntettek elnökük mellett és ellen. Az államfő beszédében a demokráciát méltatta, az ellenzék szerint viszont Evo Morales lerombolja a demokráciát, és a katonai diktatúrához hasonlóan egyeduralomra tör.

A baloldali bolíviai elnök híveinek ezrei vonultak az utcára, hogy az államfő hivatalba lépésének évfordulóját ünnepeljék és mert szerintük visszatért a demokrácia a latin-amerikai országba. Evo Morales beszédében elítélte a korábbi jobboldali katonai diktatúrákat.

Tizenkét éve hazánk egy katonai diktatúrát, egy puccsot sem látott. A bolíviai nép nem pusztán meghonosította, de megerősítette a demokráciát – mondta Bolívia elnöke.

Ezzel egy időben ellenzéki csoportok is tüntettek az 58 éves Morales ellen. Bár elnöksége alatt 4.6 százalékkal növekedett az ország gazdasága, ennek ellenére sokat vesztett a népszerűségéből, miután a saját elnöksége alatt elfogadott alkotmánnyal ellentétben jövőre újra indul az elnökválasztáson. Két éve az emberek népszavazáson utasították el, hogy két egymást követő ciklus után már ne lehessen senki államfő. Ennek ellenére meggyőzte az alkotmánybíróságot, tegye neki lehetővé az újabb megmérettetést.

Nincs demokrácia sajtószabadság nélkül. Bátorítok mindenkit, ne adja fel a reményt, gyertek ki az utcára, és mutassuk meg a Legfelsőbb Választási Bíróságnak, hogy a nem az nemet jelent, Bolívia nemet mond – mondta egy Morales ellen tüntető aktivista, Rolando Villena.

Az alkotmány kijátszása miatt sokan épp azokhoz a katonai diktátorokhoz hasonlítják Moralest, akiket beszédében elítélt. Legfrissebb felmérések szerint Moralest a bolíviaiak 27 százaléka támogatja.