2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Bocsánatot kért a családoktól a barlangban rekedt gyerekek edzője

Hír TV

2018. július 7., szombat 19:11, frissítve: szombat 19:33

Levélben kért bocsánatot a szülőktől a thai fociedző, aki a csapatával együtt két hete egy barlangban rekedt. Kiszabadításuk továbbra is húzódik, miközben közelít a monszun.

Egy áradás miatt két hete rekedtek egy barlangban egy thai ifjúsági focicsapat tagjai. A mentőcsapatnak négy napja van rá, hogy még a következő nagy eső előtt kimentse a fiatalokat. A helyszínen tartózkodó szakértők szerint a barlang oxigén szintje már 15 százalékra csökkent, ami oxigénhiányos állapothoz vezethet a gyerekeknél.

„Arra várunk, hogy a legkisebb kockázat mellett indíthassuk el az akciót, de az eső miatt már nem várhatunk sokáig. A legnagyobb félelmem az oxigén, ami folyamatosan fogy a barlangban, ezért viszünk be nekik rendszeresen sűrített levegős palackokat. Fúrásokat is kezdtünk a hegytetőről, a legmélyebb lyuk már 400 méteres, de még ez sem ér le a gyerekekig” – mondta a mentőakció parancsnoka.

Ezt megerősítette egy finn önkéntes búvár is, aki már járt bent a barlangban. „Az időjárási viszonyok folyamatosan változnak és hamarosan itt a monszun. Vagy ki kell mentenünk a gyerekeket gyorsan, vagy meg kell találnunk a módját, hogy biztonságos körülményeket teremthessünk odabent. Itt minden sokáig tart, amikor sűrített levegős palackokat viszünk be nekik, akkor is több mint négy órán át tart egyetlen merülés és nagyon veszélyes körülmények között” – mondta Mikko Paasi.

Elon Musk feltaláló milliárdos Twitter-üzenetben javasolta, hogy egy 1 méter átmérőjű nejlon csövet húzzanak a barlangon keresztül levegővel felfújva, ami olyan lenne, mint egy ugrálóvár. Ezen keresztül szárazon kijuthatnának a gyerekek. A mentésben résztvevő mérnökök egyelőre nem próbálták ki az amerikai vállalkozó ötletét, ehelyett a barlang vízszintjének csökkentésével próbálkoznak.

„Egy cső segítségével elvezetjük a vizet arról a helyről, ahonnan valószínűleg bejut a barlangba. Ez drámaian csökkenti a vízszintet” – mondta az egyik mérnök.

A gyerekek leveleit a búvárok már kijuttatták a barlangból. A legtöbben arról írtak a szüleiknek, hogy mit szeretnének enni, mikor végre kiszabadulnak. A fociedző is levélben kért bocsánatot a szülőktől, amiért a barlangba vezette a csapatot, akik válaszlevelükben közölték, hogy nem haragszanak rá.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!